Hlavní obsah

Křesťané si připomínají narození Ježíše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boží hod je jedním z největších křesťanských svátků, křesťané oslavují narození Ježíše Krista. V chrámech a kostelech se konají bohoslužby oslavující narození Ježíše a čtou se pasáže z evangelií, které o něm vypovídají.

Foto: Právo

Na půlnoční přišel i Václav Klaus.

Článek

Podle Bible se před dvěma tisíci lety vydala těhotná Marie s tesařem Josefem z Nazaretu do Betléma, aby se tam zúčastnili povinného sčítání lidu. V Betlémě se jí narodilJažíš.

Datum Kristova narození 25. prosince začali někteří křesťanští teologové uvádět ve třetím století. Do církevního kalendáře byly Vánoce jako svátky narození Spasitele zařazeny v Římě až roku 336 po Kristu.

Štědrým dnem skončil advent a nastaly vánoční svátky, což připomíná už půlnoční mše. Ve Vatikánu při ní napadla celebrujícího papeže žena. [celá zpráva] Mše ve Strahovském klášter, v bazilice Nanebevzetí Panny Marie se účastnil i prezident Václav Klaus.

Jeruzalémský patriarcha Fuád Tval při půlnoční mši v Betlémě na západním břehu Jordánu vyzval k ukončení konfliktu na Blízkém východě. Mše se vedle tisíců lidí zúčastnil také prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás a palestinský premiér Salám Fajad.

"Svoboda a zřeknutí se násilí by mělo nahradit nenávist, válku a násilnosti," prohlásil patriarcha. Vyzval věřící z celého světa, aby se za Blízký východ modlili. Toto je země, která trpí a doufá, dodal patriarcha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám