Hlavní obsah

Klaus je pro oživení vztahů s Ruskem

– MOSKVA

Český prezident Václav Klaus řekl po schůzce se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, že začíná nová éra v česko-ruských vztazích - čas racionálního dialogu. Kontakty, které ochladly, by se měly nyní oživit. Prvním krokem je podle něj právě sobotní setkání prezidentů obou zemí, první za posledních deset let.

Článek

"A bylo už načase, aby k tomuto setkání došlo. To je pocit, který mám já i prezident Putin," uvedl Klaus hlavní přínos dnešního setkání. "Za těch deset let se leccos událo. Rusko je v jiné fázi, my jsme v jiné fázi," poznamenal Klaus. Česká republika už není v počátcích transformace, ale na jejím konci, a také se už nedívá s povzdálí na Evropskou unii, nýbrž se stane jejím členem. "Čili je to příležitost k tomu, aby dialog byl veden trošku jinak, abychom ho povýšili na jiný stupeň," poznamenal Klaus.

"Vztahy mezi našimi zeměmi se zlepšují a nabírají pevnější a pozitivní charakter," uvedl ruský prezident před novináři, když Klause vítal. Podařilo se podle něj vyřešit sporné ekonomické otázky, jako je třeba ruský dluh vůči České republice, a existuje prostor k tomu, jak vztahy ještě zlepšovat.

Podle Putina už Rusko s mnoha zeměmi západní Evropy a prakticky se všemi státy někdejšího východního bloku obnovilo své vztahy a navíc se jim údajně podařilo dát i novou kvalitu. "Z tohoto pohledu rusko-české vztahy trochu zaostaly, což je škoda," poznamenal Putin

Schůzka měla neformální charakter

Místo schůzky, Putinova rezidence, která leží asi 15 kilometrů od Moskvy, podle odborníků nasvědčovalo tomu, že prezidenti budou hovořit velmi otevřeně. Venkovské sídlo je totiž obvykle dějištěm méně formálních schůzek. K osobnější debatě přispělo i to, že prezidentské páry hovořily v ruštině bez tlumočníků.

"Elementární znalost ruštiny nám umožňuje, abychom mluvili bez jakéhokoli zprostředkování, a to je věc, která osobním kontaktům pomáhá," podotkl Klaus.

Po dnešní schůzce se počítá také s cestou Putina do České republiky. Konkrétní termín návštěvy však zatím nebyl stanoven. Podle českých diplomatů se ale Putinova návštěva neuskuteční do ruských prezidentských voleb, které jsou příští rok na jaře. "

Určitě se ale dá očekávat návštěva paní Putinové," řekla novinářům Livia Klausová, která Klause na oběd doprovodila.

Téma - situace ve světě

Kromě navazování osobních kontaktů hovořili prezidenti podle Klause také o vážných tématech. "Mluvili jsme samozřejmě i o globální politické situaci," uvedl s tím, že Putin je podle něj v pohledu na globální politiku realista. "Tam už nejsou jisté ideologické zarputilosti, které blokují některé věci. Je tam reálná politika založená na zájmech jednotlivých zemí, jednotlivých částí světa," podotkl. Upozornil i na přetrvávající význam Ruska ve světové politice.

Na Klause, který přijel na třídenní návštěvu v pátek, čekal program už ráno. Zavítal na moskevskou Finanční akademii, kde převzal tam čestný. V neděli před odletem zpět do České republiky se Klaus ještě setká se zástupci ruských médií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám