Hlavní obsah

Britští vědci zpochybňují účinnost léku Tamiflu při komplikacích

Londýn

Není prokázáno, že by lék Tamiflu, který je nejvíc užíván při léčbě chřipek, bránil komplikacím u lidí, kteří jsou jinak zdravotně v pořádku a chřipkou se nakazí. Poukázali na to britští vědci, o jejichž výzkumu dnes informují agentury. Nicméně zdravotníci trvají na tom, že v důsledku používání tohoto léku se snížil počet hospitalizací, respektive úmrtí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Výzkum prováděný mimo jiné časopisem British Medical Journal (BMJ) ukázal, že Tamiflu snižuje mírně příznaky nemoci během jednoho dne, ale údaje o případné redukci komplikací jsou stále nedostatečné.

Lék může snížit riziko pneumonie u jinak zdravých lidí, kteří chřipku chytili. Účinek je nicméně nepatrný a je nutné zvažovat vedlejší účinky i bezpečnost použití u zdravých osob.

Jejich závěry vyvolávají pochybnosti o širokém používání léku u lidí s jakýmkoliv druhem chřipky včetně prasečí. Vědci dospěli k závěru, že Tamiflu by neměl být používán rutinně proti sezonní chřipce. Shodují se však, že je zapotřebí provést další nezávislé výzkumy.

Jejich práce zpochybňuje nejen bezpečnost a účinnost Tamiflu, ale i regulační systém, který lék schválil.

Světová zdravotnická organizace se závěry vědců nesouhlasí. Podle ní údaje z celého světa ukazují, že Tamiflu může snížit vážnost příznaků prasečí chřipky. Nicméně doporučuje, aby byl tento lék rezervován hlavně pro lidi, u nichž hrozí komplikace - například těhotné ženy, staré lidi, děti a osoby se zdravotními potížemi. A upozorňuje také, že by měl být lék aplikován jen na doporučení lékaře.

"Vlády na celém světě utratily miliardy liber za lék, který vědecká komunita není v současnosti sama schopná posoudit," uzavřela editorka časopisu BMJ Fiona Godleeová.

Reklama

Výběr článků

Načítám