Hlavní obsah

Kubánské úřady propustily dvojici českých výtržníků

Havana

Dvojice Čechů odsouzených na Kubě za rušení veřejného pořádku byla propuštěna z vězení. Zástupkyně českého velvyslance v Havaně Petra Jecinová řekla, že jeden z nich ve středu již z ostrova odletěl, druhý vyhoštěný čeká na letecké spojení. Oba byli odsouzeni za rvačku na letišti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Muže ve věku 25 a 32 let zadržela kubánská policie v březnu na letišti v Havaně. Před čtrnácti dny byli odsouzeni za rušení veřejného pořádku a kladení odporu při zatýkání k osmi měsícům vězení a vyhoštění. Jeden z nich navíc dostal pokutu v hodnotě 1 600 korun za způsobené škody. Trest si prakticky odpykali ve vazbě, uvedl český konzul Petr Brandel.

Po propuštění byli oba muži převezeni do migračního centra, kde vzhledem k rozhodnutí o vyhoštění čekali na letecké spojení, jakým na Kubu přiletěli, tedy z Havany do Londýna. Jeden z nich odletěl ve středu, druhý by měl ostrov opustit koncem týdne, sdělila Jecinová.  

Oba Češi byli na Kubě na dvoutýdenní dovolené a k odletu se dostavili na havanské letiště v podroušeném stavu. Pokračovali v popíjení alkoholu a posléze mezi nimi došlo k hádce. Když se je zaměstnanci letištních obchodů snažili uklidnit, jeden z nich začal kolem sebe mlátit a demolovat vybavení. Zaměstnanci se pak na oba vrhli a nakonec zasáhla přivolaná policie.  

Dvojice byla původně obviněna z napadení, za což jim hrozil až pětiletý trest, ale prokuratura během přelíčení překvapivě rekvalifikovala jejich čin na kladení odporu a rušení veřejného pořádku, za což je sazba menší.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám