Hlavní obsah

Slota chce, aby Slováci skládali slib věrnosti státu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Poslanci, státní úředníci, ale také školáci ve věku 15let při přebírání občanských průkazů by měli skládat slib věrnosti Slovenské republice. Taková je představa vládní Slovenské národní strany (SNS), která předložila do parlamentu zákona na podporu vlastenectví.

Foto: Jan Koller, ČTK

Ján Slota

Článek

Pokud by poslanci zákon schválili, změny by čekaly hlavně školy. Například před první hodinou v týdnu by se ve škole hrála státní hymna. Zněla by i před sportovními akcemi nebo na obecních slavnostech. V každé školní třídě by měl  být umístěn státní znak, vlajka SR, text státní hymny a text ústavy SR.

Předkladateli zákona jsou předseda SNS Ján Slota a předseda poslaneckého klubu strany Rafael Rafaj. "Tato právní norma směřuje ke zvýšení podpory vlastenectví," řekl Rafaj. Stát by měl podle předkladatelů vytvářet mechanismy na podporu vlastenectví. Zákon řeší výchovu dětí k vlastenectví ve školách a zavádí nový institut slibu věrnosti Slovenské republice,

Ve školách, v parlamentu, na úřadě vlády a na místních zastupitelstvech by se měla povinně hrát národní hymna. "Z úcty ke stovkám vlastenců, kteří trpěli za národní přesvědčení a zvlášť z úcty ke generacím bernolákovců a štúrovců vnímáme odpovědnost za dorůstající mládež, které chybí jasné vědomí slovenské identity," odůvodňují autoři nejnovější iniciativu a odvolávají se na odkaz slovenských buditelských skupin z 19. století.

Text slibu věrnosti
"Slibuji na svoji čest a svědomí věrnost a oddanost Slovenské republice, ústavním zásadám a demokratickému zřízení. Slibuji, že jako občan SR budu podle svých možností a schopností oddaně a věrně chránit svou vlast, její územní celistvost, svrchovanost, státní suverenitu a mít v přirozené úctě státní symboly".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám