Hlavní obsah

Nejmocnějším mužem planety je Obama, tvrdí Forbes

– New York

Časopis Forbes zveřejnil ve středu seznam nejmocnějších mužů planety. V jeho čele stojí americký prezident Barack Obama, na druhém místě je čínský prezident Chu Ťin-tchao a třetí ruský premiér Vladimir Putin. Desátý je zakladatel Microsoftu Bill Gates. Do první padesátky se dostal i terorista Usáma bin Ládin a mexický drogový boss Joaquím Guzmán.

Článek

Forbes Guzmána zařadil už dříve na seznam nejbohatších lidí, odhaduje jeho majetek na miliardu dolarů. Mexiko proti tomu tehdy protestovalo, že jej nejde srovnávat s řádnými obchodníky. [celá zpráva]

Při sestavování pořadí vzali autoři v potaz několik různých faktorů, například, jak velké množství ostatních lidí daná osoba ovlivňuje, zda má na starosti relativně velké finanční zdroje, či zda se její moc uplatňuje ve více oblastech.

První tři místa jsou vyhrazena politikům ze tří supervelmocí. Pak teprve následují vlivní podnikatelé. Papež je až jedenáctý, za mocnější jsou považování zakladatelé Microsoftu i Google, ale také saúdský korunní princ.

Za papežem je premiérem Silvio Berlusconi, patnáctá je německá kancléřka Angela Merkelová, sedmnáctá pak americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Newyroský starosta a magnát Michael Bloomberg je dvacátý.

Britský premiér Gordon Brown je 29., o dvě místa před Billem Clintonem, naopak francouzský prezident Nicolas Sarkozy je až 56. těsně za ocelářem Lakší Mittalem.

Ruský prezident Medvěděv je 43., tedy až za íránským duchovním vůdcem Alím Chamením, který je 40. Venezuelský prezident Hugo Chávez je 67. Televizní hvězda Oprah Winfreyová je 54.

Jedenáctka nejmocnějších lidí na planetě
1.Barack Obamaamerický prezident
2.Chu Ťin-tchaočínský prezident
3.Vladimir Putinruský premiér
4.Ben Bernankešéf centrální banky USA
5.Sergej Brin a Larry Pagezakladatelé internetové firmy Google
6.Carlos Slim Helúmexický podnikatel v oboru telekomunikací
7.Rupert Murdochaustralský tiskový magnát
8.Michael Dukeprezident americké firmy Wal-Mart Stores
9.Sultán ibn Abdal Azíz Saúdkorunní princ v Saúdské Arábii
10.William Gates III.spoluzakladatel společnosti Microsoft
11.Benedikt XVI.papež

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám