Hlavní obsah

Rusko zastaví stavbu hráze, Ukrajina stáhne pohraničníky

Novinky, hor, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Moskva a Kyjev se na pátečním jednání v ruské metropoli dohodly, že Rusko pozastaví výstavbu kontroverzní hráze v Kerčském průlivu a Ukrajina stáhne své pohraničníky, které nedávno vyslala na ostrov Tuzla. Oznámil to ruský premiér Michail Kasjanov po jednání se svým ukrajinským kolegou Viktorem Janukovyčem.

Článek

Oba premiéři se také dohodli na vytvoření skupiny expertů, která posoudí opodstatněnost budování hráze. "Jakékoliv řešení tohoto problému může být jen společné," zdůraznil Kasjanov.

Bude-li po dostavbě hráze nutné, aby rusko-ukrajinská hranice vedla přes Tuzlu, pak se na to obě země mohou dohodnou, soudí premiér.

Spor o Tuzlu

Rusko nepokládá Tuzlu za samostatný ostrov, ale za pokračování pevninské kosy, jejíž část byla odplavena a již se Krasnodarský kraj snaží obnovit, aby dále plnila svou ochrannou ekologickou funkci.

Premiéři obou zemí se dohodli, že do až tří měsíců by měla být vypracována dohoda o statutu Azovského moře a Kerčského průlivu. V této oblasti nejsou dosud stanoveny hranice mezi oběma státy, jež jsou bývalými republikami Sovětského svazu. Budování ruské hráze v Kerčském průlivu, který spojuje Azovské a Černé moře, však podle Ukrajiny narušuje její územní svrchovanost.

Oba premiéři také vyzvali ruské a ukrajinské politiky, aby se napříště zdrželi jakýchkoli ostrých vyjádření k danému problému a vyčkali, až bude otázka vyřešena na základě společného jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám