Hlavní obsah

Profily astronautů

USA

Havárie raketoplánu si vybrala sedm obětí na životech. Zahynulo při ní šest amerických astronautů spolu s vůbec prvním astronautem z Izraele.

Článek

RICK HUSBAND (45) - velitel; plukovník vojenského letectva z Amarilla v Texasu. Bývalý testovací pilot se astronautem stal až na čtvrtý pokus v roce 1994. Už jako dítě měl prý jasno, co chce ve svém životě dělat.

WILLIAM McCOL (41) - pilot; námořní velitel z Lubbocku v Texasu, otec tří synů. V roce 1983 absolvoval jako druhý nejlepší student své třídy námořní akademii. Poté se přihlásil do školy testovacích pilotů a v roce 1996 se stal astronautem. Byl to jeho vůbec první let.

MICHAEL ANDERSON (43) - syn vojenského letce. Létal jako vojenský pilot, když si jej NASA v roce 1994 vybrala jako jednoho z mála astronautů tmavé barvy pleti. V roce 1998 přicestoval do vesmírného střediska v Rusku. Podplukovník Anderson byl na Columbii zodpovědný za vědecké experimenty. Pocházel ze Spokane ve státě Washington.

KALPANA CHAWLOVÁ (41) - do Spojených států emigrovala v roce 1980 z Indie. Astronautkou se stala v roce 1994. Při jednom z jiných letů v roce 1996 zavinila chybu, která způsobila uvolnění vědeckého satelitu. Ostatní členové posádky pak museli vystoupit do vesmírného prostoru a zachytit jej.

DAVID BROWN (46) - pilot a lékař, námořní kapitán; k námořnictvu se dostal po lékařské stáži. Létal na strojích A-6E Intruder a F-18. Astronautem se stal v roce 1996, mise raketoplánu Columbia byla jeho prvním letem do vesmíru.

LAUREL CLARKOVÁ (41) - lékařka s praxí na ponorkách; astronautkou se stala v roce 1996. Na palubě Columbie asistovala při vědeckých experimentech. Měla osmiletého syna, pocházela z Racine ve Wisconsinu.

ILAN RAMON (48) - plukovník izraelského vojenského letectva a první Izraelec ve vesmíru. Jeho matka i babička přežily vyhlazovací tábor v Osvětimi, otec s dědečkem pak bojovali za samostatnost Izraele. Ramon se zúčastnil bojů v jomkipurské válce (1973) a v libanonské válce (1982). Od 70. do začátku 90. let sloužil jako pilot, létal na strojích F-16 a F-4. Prvním izraelským astronautem byl vybrán v roce 1997, následující rok se přestěhoval do Houstonu, kde podstoupil kosmický výcvik. Jeho manželka a čtyři dětí žijí v Tel Avivu.

Reklama

Související články

DOBYVATELÉ ORBITU 1.: Columbia byla první

Raketoplán Columbia byl nejstarším strojem ve flotile NASA. Vyroben byl v rámci amerického vývojového programu Space Shuttle. V roce 1981 se stal prvním...

Výběr článků

Načítám