Hlavní obsah

Obama si Nobelovu cenu za mír zatím nezaslouží, zní komentáře

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama spal a ještě nevěděl, že mu za oceánem udělili Nobelovu cenu za mír. Vlna komentářů už ale stačila zaplavit internet. Vzácně se shodovaly - Obamovi zastánci i kritici se domnívají, že porota udělující cenu měla zvolit někoho jiného. Obama pak později během dne prohlásil, že ho udělení Nobelovy ceny za mír překvapilo. Přijal ji prý s pokorou a chápe ji především jako výzvu k dalšímu úsilí.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Barack Obama (uprostřed) přihlíží, jak si izraelský ministerský předseda Benjamin Netanjahu (vlevo) a palestinský prezident Mahmúd Abbás podávají ruce.

Článek

Nobelova cena se uděluje za zásadní přínos lidstvu a kandidátů na ni je přirozeně v jednotlivých disciplínách víc, než může být laureátů. Už z toho vyplývá, že posuzující komitét nemá rozhodování lehké. Mají být měřítkem bez výjimky výsledky nebo popularita? Jakou potom ale zvolit metodu, aby všem bylo měřeno stejně? Porota má o cenách rozhodovat podle svého nejlepšího svědomí a uvážení a její názor se nemusí setkat se souhlasem.

A vskutku se to stává velmi často, což dokázal i letošní ročník. Pondělní udělení ceny za chemii dvojici Američanů a Izraelce za objasnění struktury ribozomů není podle bývalého předsedy Akademie věd Václava Pačese zásadní objev. Struktura ribozomů se studuje už čtyři dekády a trojice pouze zpřesnila metody. Nikterak to nesnižuje její přínos pro vědu, ale na Nobelovu cenu to není, tvrdí Pačes.

Ve čtvrtek přiřkl výbor cenu za literaturu Němce rumunského původu Hertě Müllerové. Proti autorce s darem výjimečného jazyka, která se navíc nebála vystoupit proti represivnímu režimu Nicolae Ceaušeska, nelze mít jedinou námitku. Proč ale cenu ještě nedostali například o dvacet let starší Philip Roth či Milan Kundera, zůstává nezodpovězeno. Komitét navíc v posledních letech čelí výtkám, že upřednostňuje evropské autory či pohled.

Šok z Obamy

Páteční volba Baracka Obamy byla šokem. Prezidentovi okamžitě gratulovali světoví státníci včetně českého prezidenta, kteří vyjadřovali větší či menší uspokojení. Internet však zaplavila vlna kritiky na adresu norské poroty a vzhledem k popularitě charismatického prvního muže tmavé pleti v čele Spojených států dostaly komentáře větší prostor než obvykle.

Vzácně se shodovaly: ocenění Obamy za jeho snahu řešit problémy podle práva a dialogem, což kontrastuje s tvrdým přístupem jeho předchůdce George W. Bushe, je sice na místě, ale nikoliv na udělení Nobelovy ceny. V blogosféře u internetových verzí amerických deníků si přitakávali kritici i zastánci Obamy, nezřídka i lidé, kteří se v kampani aktivně zasazovali za jeho zvolení prezidentem a podporují jeho kroky v úřadu. Obama podle nich nemá výsledky a na hodnocení a oceňování nového kursu, který nastolil, je příliš brzy.

Prezident stahuje vojáky z Iráku a v Afghánistánu usiluje o zapojení všech místních sil včetně povstaleckého hnutí Tálibán do řízení země, ale američtí vojáci v obou zemích zůstávají a umírají tam civilisté. S Rusy se dohodl na snížení jaderných arzenálů obou zemí, ale úspěch umenšuje masivní americká pomoc Pákistánu, který se vymyká kontrole a část peněz bez dohody odvádí na jaderný program.

Izraelského premiéra s prezidentem palestinské samosprávy sice donutil k vzájemné schůzce, Izraelce ale nepřiměl zastavit výstavbu na okupovaných územích a znesvářené palestinské frakce k sobě blíž nemají. Upuštění od stacionárního radaru a antiraket ve střední Evropě bylo více než gesto pacifisty výsledkem racionálního přehodnocení ekonomických a technologických možností. Obama také slíbil zavřít Guantánamo, ale v původním termínu to možná nestihne, jak nedávno naznačil ministr spravedlnosti Eric Holder.

Kromě toho, že ke změně nakročil, Obamovi se toho příliš změnit nepodařilo. Nešlo to ani očekávat a výbor pro udílení Nobelovy ceny tvrdí, že podpořil Obamovu snahu o změnu, kterou od USA svět toužebně očekával. Podle Benedicta Brogana, hlavního politického komentátora britského deníku The Daily Telegraph, ale v tom případě mohla cenu dostat třeba zpěvačka Kylie Minogue, když z pódia hlásá, aby se lidé měli rádi.

„Ocenění prázdné výsledkové listiny dělá frašku z už tak zdiskreditovaného procesu. Urychluje to povýšení prezidenta Obamy do žánru konfekční komedie, což si nezaslouží. Hanba Norům. (Obama) by měl cenu vrátit,“ napsal bez příkras.

Nobelovu cenu za mír uděluje komise norského parlamentu, zatímco ostatní Nobelovy ceny udělují komise ze Švédska, většinou je to švédská Královská akademie věd.

Reklama

Výběr článků

Načítám