Hlavní obsah

Každý čtvrtý člověk na světě je muslim

Skoro každý čtvrtý člověk na světě vyznává islám. Plyne to z výzkumného projektu organizace Pew Forum. Z mapování světové muslimské populace citovala stanice CNN. Na světě v současnosti žije 1,57 miliardy muslimů.

Článek

Brian Grim, který na projektu pracoval, byl výsledkem překvapen: „Čísla jsou vyšší než jsem předpokládal.“ Z 6,8 miliardy lidí na Zemi jich 23 procent vyznává islám. Dřívější odhady byly nižší. Přesto je muslimů méně než křesťanů. Podle zprávy z roku 2005 věří v Krista 2,25 miliardy lidí.

Zpráva přináší i další překvapení, i když pořád platí, že nejvíce muslimů - 203 milióny - žijí v Indonésii. Za ní je Pákistán, ale třetí nejpočetnější muslimská komunita je v převážně hinduistické  Indii, kde žije 161 miliónu muslimů.

Početná diaspora

Velký počet muslimů - celkem 317 miliónů, tedy pětina všech vyznavačů Muhammadova náboženství, žije v nemuslimských zemích. Například v Etiopii je jich 28 miliónů, v Číně 22 miliónů, v Rusku 16 miliónů a v Tanzanii 13 miliónů.

Z čísel mimo jiné plyne, že v Indii je dvakrát více muslimů než v Egyptě a v Číně jich je více než v Sýrii. Blízký východ a sever Afriky přesto zůstává považován za jádro muslimského světa, i když v oblasti žije jen dvacet procent muslimů. Islám se tam však zrodil a v oblasti jsou státy, kde je islám hlavním či dokonce státním náboženstvím.

Více než 60 procent muslimské populace žije v Asii. Počet muslimů prudce roste v Rusku, kde je jich více než v Jordánsku a v Libyi dohromady.

Muslimů žije v Evropě 38 miliónů

V Evropě žije celkem 38 miliónů muslimů, tvoří v současnosti pět procent populace Starého kontinentu. Čtyři milióny jich žijí v Německu, což je více než v Libanonu. Zatímco v západní Evropě vyznávají islám přistěhovalci, v Albánii, v Kosovu v Rusku jde o místní obyvatele.

V obou Amerikách žije 4,6 miliónu muslimů, polovina z nich v USA, kde ale tvoří jen osm promile populace. V Kanadě žije 700 000 vyznavačů Alláha, kde tvoří dvě procenta populace.

Převažují sunnité

Většina muslimů vyznává sunnitskou větev, šíitů je méně, než se čekalo, asi deset procent, a většina (celá třetina z nich) žije v Íránu, majoritní jsou i v Iráku, Ázerbájdžánu a v Bahrajnu. Početné zastoupení mají v Pákistánu a v Indii. Grim ale zdůraznil, že získat tato data je obtížnější. Ve výzkumech se to většinou nezjišťuje.

Foto: EPA, ČTK

Šíité se při oslavách ašúry zraňují do krve

Projekt zkoumal muslimské populace v 232 zemích a oblastech světa, uvedl Grim, ale zdůraznil, že Pew Forum vychází z toho, k jakému náboženství se sami lidi hlásí.

Projekt bude nadále pokračovat, v příštím roce se zaměří na odhad dalšího šíření islámu.

Anketa

Bojíte se šíření islámu?
Ano
89,7 %
Ne
10,3 %
Celkem hlasovalo 7772 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám