Hlavní obsah

Počet lidí s demencí se každých 20 let zdvojnásobí, varují lékaři

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britští lékaři z londýnské King’s College varují, že se výrazně podceňuje, kolik lidí může trpět Alzheimerovou nemocí a jinými typy stařecké demence. Jejich počet se každých dvacet let zdvojnásobuje, příští rok jich bude 35 miliónů, v roce 2030 65 miliónů a v roce 2050 115 miliónů.

Článek

Nové odhady jsou o deset procent vyšší než předchozí údaje z roku 2005. Ke zvýšení počtu přispěla nová čísla z Latinské Ameriky a jižní Asie, která jsou zvlášť varovná, protože v těchto zemích zatím nejsou připraveni na nárůst tohoto typu pacientů.

"Současné investice a péče jsou velmi disproporcionální na to, aby měly globální dopad na lidi trpící demencí, na péči a systém sociální péče a na společnost,“ uvedl jeden z autorů zprávy, profesor Martin Price.

Nárůst demence vyvolává široké obavy zejména kvůli tomu, že nejde jen o velký lékařský problém, ale také společenský a ekonomický. Ošetřování těchto lidí výrazně zatěžuje zdravotní systémy a připraveny jsou na to jen nejrozvinutější země.

Počet lidí s demencí prudce roste zejména v chudších zemích, kde se začal prodlužovat věk díky lepší zdravotní péči a kvalitnější výživě. Zatímco nyní tvoří počet lidí trpících demencí v zemích s nízkými a středními příjmy polovinu celkového počtu nemocných, v roce 2050 to budou už dvě třetiny.

Mezinárodní společnost pro Alzheimerovu nemoc už vyzvala země, aby následovaly Austrálii, Francii, Koreu a Velkou Británii a připravily akční plány pro boj s chorobou. I Británie by mohla dělat více, protože se odhaduje, že se nemoc v příští dekádě objeví až u miliónu lidí.

Zákeřná nemoc
Alzheimerova nemoc způsobuje úbytek mozkových buněk. Poprvé popsal v roce 1906 německý neurolog Alois Alzheimer. Projevuje se výpadky paměti, ztrátou orientace v čase i prostoru a poruchami řeči a hybnosti.   Nemoci podlehli bývalý americký prezident Ronald Reagan, americká herečka Rita Hayworthová,  americký herec Charles Bronson, anglická spisovatelka a filosofka Iris Murdochová, americký senátor Barry Goldwater, bývalý skotský fotbalový reprezentant Billy Liddell i brazilský fotbalový útočník Leonidas da Silva. U nás na tuto nemoc zemřeli Jiří Císler či bývalý fotbalista Sparty Praha Václav Migas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám