Hlavní obsah

Ženě zachránili lékaři zrak transplantací zubu do oka

Novinky, Alžběta Trousilová
Aktualizováno

Šedesátiletá Sharon Thortonová byla posledních devět let slepá. Po operaci, v níž jí lékaři v americkém Miami nahradili kousek rohovky částí jejího vlastního zubu, opět vidí.

Článek

Transplantace rohovky kvůli velkému poškození oka nešla použít. Vevnitř však orgán byl v pořádku. Předpokládalo se proto, že žena bude po složité operaci zvané osteoodontoke­ratoprotéza opět vidět.

"Nemá zatím takový zrak, aby mohla řídit, vidí ale své ruce, může se dívat na televizi, na oblohu," popsal operatér Victor Peréz.

Technika byla poprvé použita v 60. letech v Itálii, postupně se zdokonalovala, podobná operace se prováděla poprvé loni i v Česku. V USA šlo ale o první zákrok tohoto typu.

"Při složité operaci se pacientovi odebere část zubu i s kořenem a přilehlou kostí, vytvoří se z ní tenká ploténka, do ní se vsadí optika," popsal Novinkám oční chirurg Pavel Stodůlka. Ploténka se potom vsadí na dva měsíce do tkáně, aby si na ni tělo zvyklo. "Poté se pacientovi udělá v rohovce otvor a tento konglomerát se tam vsadí tak, by optika byla v tom otvoru," řekl Stodůlka.

Jde o velmi náročnou operaci. Pokud má pacient silně poškozenou rohovku, ale přitom dobrý oční nerv a sítnici, zrak se mu vrátí.

Thortonová o zrak přišla v roce 2000. Trpěla Stevens-Johnsonovým syndromem, ten vzniká jako reakce na léky. Začíná se projevovat jako chřipka, postupně se začnou vytvářet červené puchýře s krustami na rtech, postupně jsou postiženy oči - víčka se lepí k sobě - ústa či genitálie. Američance choroba silně poškodila vnější tkáň na očích.

Operace se dělala i v Česku

Stejnou operaci provedli i lékaři loni v na klinice Gemini ve Zlíně. Tým chirurgů vedl právě Stodůlka. "Tehdy jsme operaci prováděli u ženy, která byla 16 let slepá," popsal.

Tento způsob se ale podle něj už nepoužívá, pacientům se transplantují umělé rohovky. "Naposledy jsme ji dávali člověku, který neviděl 50 let," řekl Stodůlka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám