Hlavní obsah

Bolivijci po jmenování vlády ukončili protesty

DPA, bh, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LA PAZ

Nový bolivijský prezident Carlos Mesa představil v neděli v noci novou patnáctičlennou vládu. Mesa, který v zemi platí za uznávaného novináře a podnikatele ve světě médií, již ve své nástupní řeči slíbil vypsání nových voleb.

Článek

"Politické strany jsou pro chod demokracie nezbytné," dodal Mesa. Nový kabinet proto tvoří většinou nezávislí experti. Vznikla ale i nová ministerstva pro záležitosti Indiánů a pro participaci občanů na politice.

Prezident také jmenoval zplnomocněnce pro boj s korupcí. V hlavním městě La Pazu panuje nyní pořádek. Vzbouření horníci a pěstitelé koky se stáhli zpět poté, co bývalý prezident Lozada odstoupil a odletěl ze země do USA. Z města se stáhla i armáda. Vůdce rolníků nicméně i Mesu označil za "posluhovače gringů" a předpověděl, že bude brzy svržen.

Reklama

Související témata:

Související články

Krize v Bolívii donutila prezidenta odstoupit

Bolivijský prezident Gonzalo Sánchez de Lozada pod tlakem více než měsíc trvajících masových protestů v zemi v noci na sobotu odstoupil. Kongres vzápětí...

Výběr článků

Načítám