Hlavní obsah

V Británii se schyluje k vydání Zakajeva Moskvě

Novinky, Jan Horák, RIA-Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský ministr vnitra David Blunkett souhlasí se zahájením procedury vydání Achmeda Zakajeva, blízkého spolupracovníka Moskvou neuznávaného čečenského prezidenta Aslana Maschadova. Bylo to v pátek oznámeno na prvním zasedání londýnského soudu, který začal projednávat žádost Ruska o Zakajevovo vydání.

Článek

Zasedání netrvalo ani deset minut. Soud totiž vyhověl žádosti obžaloby i obhajoby o poskytnutí více času na zpracování písemných materiálů a stanovil další zasedání na 14. února.

Zakajevovo vydání je pravděpodobné

Rusko viní Zakajeva ze spáchání závažných trestných činů v Čečensku včetně podílu na smrti asi 300 příslušníků ruských bezpečnostních sil. Náměstek ruského generálního prokurátora Sergej Fridinskij v pátek prohlásil, že se Zakajevovo vydání tentokrát dá očekávat.

Úvahy o vydání rozzlobily Redgraveovou

Zakajev přiletěl do Velké Británie z Dánska loni 5. prosince a ihned po příletu jej policie zadržela. Následující den však byl propuštěn na svobodu poté, co za něj známá herečka a stoupenkyně nezávislého Čečenska Vanessa Redgraveová zaplatila kauci 50 tisíc liber (asi 2,4 miliónu korun).

Redgraveová se pátečního jednání soudu zúčastnila a po jeho skončení novinářům řekla, že je rozhodnutím zahájit extradiční řízení se Zakajevem "velmi rozzlobena". Podle ní "byla na čečenském národě spáchána spousta křivd. Na jeho politických představitelích ale ke stejnému bezpráví už nesmí dojít". Dodala, že nepochybovala o tom, že britský soud ruskou žádost o vydání Zakajeva odmítne, jak se to stalo v případě Dánska.

Reklama

Výběr článků

Načítám