Hlavní obsah

VIDEO: NASA testuje nové palivo, které připomíná zubní pastu

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NASA testuje společně s vojenským letectvem nové raketové palivo. Oproti dosud používaným typům má jednu nepřekonatelnou výhodu, dalo by se snadno vyrobit na povrchu Měsíce i Marsu, takže případné mise by s sebou nemusely vézt zásoby paliva na cestu zpátky.

Článek

Další odlišností nového paliva je i jeho konzistence, která připomíná pastu na zuby. Ovšem asi nejdůležitější vlastností v současné době je, že může být také efektivnější a ekologičtější než některé jiné druhy paliv.

Tahle zázračná pasta má označení ALICE, které vzniklo z Al-ice, což je vzorec složení paliva - hliníkový prášek smíchaný s ledem. Aluminiový prášek musí být ovšem super jemný - tak, aby se zvětšila jeho plocha a zvýšila intenzita jeho reakce. Jak pěkně taková pasta po zahřátí funguje, ukazují videozáznamy pořízené na počátku srpna při testech na Purdue University, kde vynesla skoro třímetrovou raketu do výšky 400 metrů.

„ALICE může být vylepšena navíc přidáním okysličovadel a dá se použít i přímo na Zemi v atmosféře,“ říká doktor Steven F. Son, který se na vývoji pasty podílel. Pasta musí být 24 hodin před startem zmrazena na minus 30 stupňů Celsia.

Nicméně finanční krize odsouvá sny o velkých misích ve vesmíru a také NASA si musí utahovat opasek. Cesty na Měsíc a Mars tak možná přijdou na pořad dne až kolem roku 2030. Tedy o deset až dvacet let později, než se ještě donedávna předpokládalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám