Hlavní obsah

Američané vyzývají k bojkotu whisky, Izraelci zase firmy Ikea

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Jeruzalém

V Izraeli a Spojených státech vznikly v nedávných dnech iniciativy za bojkot cizího zboží. Zatímco se někteří Američané rozhodli nepít skotskou whisky a nekupovat další výrobky ze Skotska na protest proti propuštění libyjského atentátníka z Lockerbie, v Izraeli je vedena kampaň mimo jiné proti švédskému nábytkářskému řetězci Ikea. Důvodem je článek švédského bulváru, který nařkl izraelské vojáky ze zabíjení Palestinců kvůli orgánům.

Foto: Profimedia.cz

Izraelci vyzývají k bojkotu řetězce Ikea kvůli článku ve švédských novinách. Ilustrační foto.

Článek

Na palubě letadla PanAm, které teroristé v roce 1988 u Lockerbie vyhodili do povětří, bylo 189 Američanů. Nikdo z celkem 270 lidí útok nepřežil.

V souvislosti s ním byl na doživotí ve Skotsku odsouzen bývalý agent libyjské tajné služby Abdal Basat Muhammad Midžrahí, který byl ve čtvrtek propuštěn ze skotského vězení, protože má rakovinu prostaty v posledním stádiu. Podle pozůstalých po obětech, ale i americké vlády, se to nemělo stát.

Na internetu už vznikla stránka Boycottscotland.com (Bojkotujte Skotsko). "Pokud skotská vláda neodvolá rozhodnutí propustit Midžrahího a britský parlament se bude zdráhat do věci zasáhnout, vyzýváme všechny Američany, aby protestovali bojkotem Spojeného království a Skotska,“ uvádí.

Stanice CNN upozornila, že letošek skotská vláda vyhlásila "rokem návratu domů“, čímž hodlá pobídnout každého, kdo je skotského původu, a těch jsou v Americe statisíce, k návštěvě domoviny svých předků. Skotská ekonomika z přílivu turistů i prodeje whisky ročně získává miliardy dolarů.

Kvůli předání Midžrahího měl v pondělí na mimořádné schůzi před poslanci stanout ministr spravedlnosti Kenny MacAskill a pod tlakem opozice se ocitl také britský premiér Gordon Brown.

Izraelci proti řetězci Ikea

Izrael v současnosti více trápí nařčení ve švédském listu Aftonbladet. Ten před časem uvedl svědectví lidí z pásma Gazy, podle nichž izraelští vojáci zabíjeli Palestince kvůli obchodu s lidskými orgány. List doplnil, že se záležitost táhne nejméně do roku 1992.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval švédskou vládu, aby záležitost důrazně odsoudila. Stockholm to ale odmítl s tím, že nebude zasahovat do svobody slova. Netanjahu nařčení údajně přirovnal k urážkám na cti krve ve středověku, kdy křesťané podezřívali židy z používání krve jejich dětí k rituálním účelům. Izraelské ministerstvo vnitra oznámilo, že pozastavuje vydávání víz pro švédské novináře.

O petici, která na internetu vyzývá k bojkotu zboží švédských výrobců včetně řetězce Ikea, informoval deník Ha’arec.

Bojkot výrobků z cizích zemí není ve světě novinkou. Například koncem roku 2005 se k němu uchýlil muslimský svět na protest proti kontroverzním karikaturám proroka Mohameda v dánském deníku Jyllands Posten. Dánští výrobci a dodavatelé přišli o milióny dolarů.

Reklama

Související články

Skotsko propustilo atentátníka z Lockerbie

Skotský ministr spravedlnosti Kenny MacAskill oznámil, že souhlasí s propuštěním Libyjce, který byl odsouzen na doživotí za podíl na atentátu na Boeing 747...

Výběr článků

Načítám