Hlavní obsah

Nejstarší matka na světě zemřela, nechala po sobě dva sirotky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Ve Španělsku ve věku 71 let zemřela Carmen Bousadaová, která se před třemi lety proslavila jako nejstarší matka světa, když se jí po umělém oplodnění narodila dvojčata. Žena podle svého bratra, citovaného španělskými médii, zemřela v sobotu na rakovinu.

Foto: Profimedia.cz

Carmen Bousadaová

Článek

Dvojčata Bousadaová porodila 26. prosince 2006 v barcelonské nemocnici poté, co se podrobila hormonální léčbě a umělému oplodnění ve Spojených státech.

Předtím rekord nejstarší matky na světě držela Rumunka Adriana Iliescuová, která rovněž porodila dvojčata, ale jedno z nich několik hodin po narození zemřelo.

Španělské zákony o asistované reprodukci u lidí nestanoví věkovou hranici pro ženy, které se chtějí nechat uměle oplodnit. Avšak většina španělských specializovaných klinik umělé oplodnění obvykle nevyužívá u žen starších 50 let.

Carmen Bousadaová uváděla, že čekala, až zemře její matka, o niž se léta starala, aby si mohla splnit sen stát se matkou. Klinice ve Spojených státech, která jí umožnila hormonální léčbu a následné oplodnění, svůj věk nesdělila. Když se jí novináři ptali na budoucnost jejích dvojčátek, vyjádřila přesvědčení, že bude žít stejně dlouho jako její matka, tedy do 101 let, a že se možná stane i babičkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám