Hlavní obsah

Při bombových útocích v Iráku zemřelo 41 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Při bombových útocích v Iráku zahynulo ve čtvrtek nejméně 41 lidí. Nejtragičtější následky měl útok na severu Iráku ve městě Tal Afar, kde krátce po sobě zaútočili dva sebevražední atentátníci a zabili 34 osob. Jedná se o nejtragičtější bilanci od stažení amerických vojáků z iráckých měst, která opustili 30. června.

Foto: Saad Shalash , Reuters

Iráčtí policisté kontrolují vozidla v Bagdádu.

Článek

Nejméně 34 mrtvých a 80 zraněných si ve čtvrtek vyžádal dvojitý sebevražedný útok na severu Iráku ve městě Tal Afar. První útočník odpálil nálože na těle v blízkosti domu místního soudce a druhý na témže místě krátce poté, co se na místo první exploze seběhli lidé. Tento způsob používají organizace napojené na al-Kajdu, protože zvyšuje počet obětí. Podle policie může počet mrtvých ještě vzrůst.

Sever Iráku v okolí Mosúlu, poblíž něhož leží i Tal Afar, patří k nejnebezpečnějším oblastem Iráku, kde jsou velmi aktivní radikální vzbouřenci. Američtí velitelé dokonce zvažovali, že by se z Mosúlu do konce června kvůli zajištění bezpečnosti raději nestáhli.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

 Ve středu večer zahynulo v severoiráckém Mosúlu při dvou pumových útocích nejméně 12 lidí a 30 bylo zraněno. Nálože byly nastraženy v zaparkovaných automobilech. Hasan Abdalláh, prodavač zeleniny, říká, že slyšel první výbuch, šel se podívat, co se stalo, a v tu chvíli explodovala druhá nálož. Výbuch ho srazil na zem a utrpěl zranění na ruce a noze.

Čtvrteční atentáty v Bagdádu

Pumové útoky ve čtvrtek zaznamenala policie i v hlavním městě Bagdádu. Sedm lidí zahynulo a 20 dalších bylo zraněno při výbuchu dvou bomb na tržišti v šíitské čtvrti Sadr. Nálože v odpadkových koších explodovaly brzy ráno asi 100 metrů od sebe.

Americké bojové oddíly se minulý měsíc stáhly z center iráckých měst, kde nyní bezpečnost zajišťuje irácká policie a armáda. V Iráku je prý nyní bezpečněji než v uplynulých letech, ale pumové útoky pokračují.

Reklama

Výběr článků

Načítám