Hlavní obsah

Třetině žraloků hrozí kvůli rybolovu vyhynutí

Novinky, Tomáš Reiner

Na červenému seznamu ohrožených druhů Mezinárodní unie pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN) se ocitlo 64 zástupců žraloka. Podle unie je tedy ohrožena třetina žraloků. Příčinou je intenzivní rybolov.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Žraloci dospívají celá léta a reprodukují se v relativně malých počtech. Ohrožen je například kladivoun či žralok bílý. Počty kladivouna bronzového se v některých částech světa za uplynulých 30 let snížily o 99 procent. Stejně je na tom žralok dlouhoploutvý v Mexickém zálivu. V severozápadních oblastech Atlantského oceánu podle vědců od 70. let ubyla v průměru polovina žraloků.

Žraloky ohrožuje rybolov. Například obrouni z čeledi liškovití většinou končí v sítích rybářů vyrážejících na moře za tuňáky či mečouny. V roce 2007 oznámilo 21 států lovících žraloky odchyt 10 000 tun těchto paryb. Téměř polovinu žraloků pochytali indonéští, indičtí, tchajwanští, španělští a mexičtí rybáři.

Obliba žraločího masa ve světě v posledních letech stoupá. Polévka z ploutví žraloků je v Číně považována za pochoutku a ceny masa se dostaly přes 3 000 korun za kilogram.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám