Hlavní obsah

Expředseda slovenského parlamentu Migaš měl donášet StB

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na spolužáky z kyjevské univerzity měl donášet komunistické Státní bezpečnosti (StB) bývalý předseda slovenského parlamentu a nový slovenský velvyslanec v Moskvě Jozef Migaš. Uvedla to televize Markíza s odvoláním na archivní dokumenty. Migaš spolupráci s StB popřel.

Foto: Samuel Kubáni , ČTK

Jozef Migaš v době, kdy předsedal slovenskému parlamentu

Článek

Markíza uvedla, že důstojník StB z československé ambasády v Kyjevě Michal Kolbasa v roce 1979 nabídl tehdy 25letému Migašovi spolupráci a on "ochotně souhlasil". Televize tvrdí, že podle archivních dokumentů Migaš spolupracoval s StB jako důvěrník. TV Markíza však konstatovala, že daná kategorie nemusela znamenat vědomou spolupráci.

Migaš měl informovat StB například o rozhovorech polských studentů o politické situaci v Polsku, o kritickém názoru dvou stážistů z tehdejšího západního Německa na Sovětský svaz a o názorech rektora univerzity na československé studenty.  

Ministerstvo zahraničí protestuje

Slovenské ministerstvo zahraničí protestovalo proti tendenční reportáži TV Markíza s tím, že "hrubým způsobem útočí na lidskou důstojnost a čest velvyslance SR v Ruské federaci Jozefa Migaše, znevažuje a poškozuje dobré jméno slovenské diplomacie ve světě". Jak upozornil mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Ján Škoda ve stanovisku zaslaném Právu, Migaš musel před vysláním na diplomatickou misi splnit celou řadu odborných, bezpečnostních a morálních kritérií.

"Podle platných slovenských zákonů minulost všech kandidátů na místa velvyslanců, včetně jejich možné spolupráce s bývalou StB, důkladně posuzuje několik státních institucí, jejichž práci vyhodnocuje a koordinuje Národní bezpečnostní úřad. Bez platné bezpečnostní prověrky NBÚ by prezident SR nemohl jmenovat Migaše velvyslancem SR v Moskvě," uvedl Škoda.

Migaš byl před rokem 1989 funkcionářem Komunistické strany Slovenska, působil na ideologickém oddělení a učil na Vysoké škole politické. Mezi lety 1998 až 2002 byl předsedou slovenského parlamentu. Byl také šéfem Strany demokratické levice. Tento týden byl jmenován velvyslancem Slovenska v Rusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám