Hlavní obsah

Polsko získá rakety Patriot, ovšem jen cvičné

Právo, zr
Brusel

Mezi USA a Polskem to jiskří. Šéf Pentagonu Robert Gates totiž polskému ministru obrany Bogdanu Klichovi na alianční schůzce v Bruselu na sklonku minulého týdne řekl, že slíbená protiraketová baterie patriotů sice dorazí, ale jen pro výcvikové účely, tedy bez ostrých raket. Ve Varšavě zavládlo zklamání.

Foto: Issei Kato , Reuters

Japonské obranné síly převážejí rakety Patriot PAC 3 k Tokiu.

Článek

USA slíbily Varšavě systém PAC-3 na rotačním základě - tedy ne na nastálo - výměnou za umístění svých deseti antistřel plánovaného štítu v Evropě. Gates to médiím potvrdil ještě letos v únoru v Krakově.

„Držíme Američany za jejich slib,“ řekl mluvčí polské vlády Pawel Gras, i když podle něj nejsou patrioty podmínkou rozmístění antiraket. Podle informací Práva z dějiště schůzky měl Klich po jednání s Gatesem poznamenat, že pokud Američané chtějí vystavovat nefunkční vojenskou techniku, jsou pro to vhodnější zbrojní veletrhy.

Gesto vůči Moskvě

Polsko spojuje umístění štítu USA s výrazným posílením své bezpečnosti vůči Rusku. Ústup v otázce patriotů je proto zřetelným americkým gestem Moskvě v době, kdy se Bílý dům uchází o její partnerství v raketové obraně, s níž ruská strana spojuje jaderné odzbrojení.

Americko-ruská jednání o štítu se evidentně dala do pohybu v přímé vazbě na redukci arzenálů. Gates před týdnem v Senátu naznačil větší ruskou pružnost. Moskva podle jeho slov uznala, že se mýlila v tempu íránského raketového programu.

Šéf Pentagonu nadhodil, že by přímo v Rusku mohl být americký radar nebo zařízení pro sdílení dat. Moskva to sice smetla ze stolu, ale mluvčí diplomacie zároveň prohlásil, že „Rusko vede dialog s USA v duchu úcty a hodlá být realistické“.

Proti výstavbě protiraketového děštníku se v neděli vyslovili členové zahraničního výboru britských poslanců. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám