Hlavní obsah

Netanjahu připustil palestinský stát, ale jen beze zbraní

Tel Aviv
Aktualizováno

Při projevu na Bar Ilanově univerzitě v Tel Avivu předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu připustil existenci samostatného palestinského státu, ovšem jen za těch podmínek, že bude zcela demilitarizovaný. Při proslovu zároveň vyzval Palestince k obnovení mírového dialogu.

Článek

Mezi dalšími podmínkami, jejichž splnění by mohlo vést k uznání autonomního palestinského státu, je jejich uznání Izraele coby domova židovského lidu a vyřešení otázky palestinských uprchlíků "vně Izraele".

"K dosažení míru potřebujeme celistvost a odvahu lídrů na obou stranách. Palestinské vedení musí povstat a říci - uznáváme právo židovského lidu na domovinu. Pokud palestinští lídři řeknou tato jednoduchá, pravdivá slova, otevřou cestu k vyřešení ostatních problémů," prohlásil Netanjahu.

"Nikdo v Izraeli nechce válku," dodal premiér s tím, že další mírový dialog mezi Palestinci a Izraelem považuje za klíčový. Mírový proces prosazuje také americký prezident Barack Obama.

Stát beze zbraní

K demilitarizaci případného palestinského státu Netanjahu uvedl: "Dostaneme-li záruku této demilitarizace a budeme-li mít dostatečné záruky, budeme připraveni dosáhnout dohody týkající se (existence) demilitarizovaného palestinského státu po boku židovského státu. Každému jeho vlajku, každému jeho hymnu. (Ale) území poskytnuté Palestincům bude bez armády, bez kontroly vzdušného prostoru, bez přísunu zbraní, bez možnosti navazovat spojenectví s Íránem nebo s (radikálním šíitským hnutím) Hizballáh," prohlásil premiér.

První výroky palestinských činitelů byly odmítavé. "To nepovede k úplnému a spravedlivému míru... tento projev není dostatečný a nepřinese řešení," komentoval Netanjahuovo vystoupení mluvčí palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse.

Další Abbásův spolupracovník Jásir Abíd Rabú řekl, že Netanjahu zbavil palestinský stát obsahu: "Použil slova 'palestinský stát', ale ve skutečnosti chce izraelský protektorát".

Reklama

Výběr článků

Načítám