Hlavní obsah

Vysoký představitel EU jednal s Hizballáhem, Izrael se zlobí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrúr

Javier Solana, vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční politiku, v sobotu jednal s politikem radikálního libanonského hnutí Hizballáh. Jedná se o první podobné setkání mezi činiteli unie a libanonských radikálů. V neděli Izrael vyjádřil své zklamání.

Foto: Thierry Roge, Reuters

Vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku

Článek

Hizballáh je shodně Spojenými státy a Izraelem považován za teroristické hnutí. Evropská unie dosud veřejné styky s tímto hnutím odmítala.

"Hizballáh je část libanonského politického života," citovala Solanu stanice BBC. "Seznamy teroristů nejsou ve všech státech stejné," dodal Solana. Vysoký činitel unie se v sobotu v Bejrútu v budově parlamentu setkal s libanonským poslancem Hadždžem Hasanem, který schůzku označil za "projev dobré vůle vůči Hizballáhu". Podle něj se jednalo o snahu EU seznámit se s hnutím.

Izrael v neděli ústy mluvčího ministerstva zahraničí oznámil, že je setkáním šokován. "Tato schůzka nás zcela vyvedla z míry a doufáme, že pan Solana využil té příležitosti k tomu, aby požádal o odzbrojení Hizballáhu a konec pašování zbraní mezi Sýrií a Hizballáhem," prohlásil mluvčí.

V libanonském parlamentu má radikální hnutí Hizballáh 11 členů. Izrael v roce 2006 s těmito radikály vedl 34denní válku, během níž zemřelo více než 1360 lidí a přes 5500 jich bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám