Hlavní obsah

Miliardové cenné papíry pašované do Švýcarska vlakem mohou být pravé

Italská finanční policie připustila pravost části cenných papírů v celkové hodnotě 96 miliard euro (asi 2,56 biliónu korun), které se minulý týden pokusili dva Japonci propašovat přes italské hranice do Švýcarska. Celníci odhalili kontraband ve dvojitém dně kufru při kontrole cestujících mezistátního vlaku, pravost však italská policie stále vyšetřuje.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Součástí kontrabandu odhaleného 3. června byly podle DPA americké cenné papíry a dluhopisy v hodnotě několika desítek miliard dolarů.

Pašeráky mají být dva Japonci ve věku okolo 50 let, jimž v případě prokázání viny hrozí vysoké tresty. "Oba jsme vyslechli... nyní jsou opět na svobodě," prohlásil plukovník Rodolfo Mecarelli a s poukazem na vyšetřování odmítl sdělit další detaily.

O pravosti některých druhů akcií italské úřady zatím pochybují, u jiných však připouští, že by se mohlo jednat o originály.

"Americké dluhopisy v hodnotě okolo 358 miliónů euro (asi 9,5 miliardy Kč) se zdají být hodnověrné. Jsou na vysoce kvalitním papíře s vodotiskem," prohlásil Mecarelli. Kromě toho byla v kufru i rozsáhlá bankovní dokumentace týkající se dluhopisů, jichž policie zadržela 249. Ověřování pravosti cenných papírů však stále není ukončeno. Italským policistům s případem pomáhají podle DPA i členové amerických zpravodajských služeb.

Italským úřadům se doposud podařilo odhalit falešné cenné papíry v hodnotě maximálně jedné miliardy dolarů. Kdyby se prokázala pravost pašovaných papírů, získala by globální krizí zasažená italská ekonomika nečekanou finanční injekci. Podle italských zákonů si totiž stát může ponechat 40 procent zabavené částky, což by činilo přibližně 38,5 miliardy eur (asi 1,03 biliónu Kč), podotýká DPA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám