Hlavní obsah

Severní Korea pohrozila vojenskou akcí a výrobou atomových zbraní

Pchjongjang
Aktualizováno

Pchjongjang pohrozil, že použije veškeré dostupné plutonium a bude dále obohacovat uran k výrobě jaderných zbraní. Jedná o reakci na rozhodnutí Rady Bezpečnosti OSN, která v pátek schválila rozšíření sankcí vůči tomuto komunistickému státu kvůli jeho nedávné zkoušce nukleární zbraně.

Foto: Reuters

Jihokorejský voják se na cvičení připravuje na případný útok ze strany Severní Koreje.

Článek

Podle oficiální severokorejské tiskové agentury KCNA bude také Pchjongjang považovat za "nepřátelský čin" americké snahy uvalit na KLDR blokádu a odpoví na ně "vojenskou akcí".

V prohlášení severokorejského ministerstva zahraničí stojí: „Ze všeho nejdříve bude všechno plutonium proměněno ve zbraně. Třetina palivových tyčí byla rovněž znovu zpracována. Poté zahájíme obohacování uranu.“

Podle BBC vzbuzuje plán obohacování uranu obavy zejména kvůli tomu, že může být prováděno v menším reaktoru, který bude snazší ukrýt.

KLDR provedla 25. května jadernou zkoušku a v následujících dnech odpálila i několik raket krátkého doletu. Na konci minulého měsíce navíc Pchjongjang oznámil, že se necítí být vázán dohodou o příměří s Jižní Koreou z roku 1953 a pohrozil vojenskou akcí. [celá zpráva]

Kritika i z čínské strany

Za test jaderné zbraně z 25. května v sobotu Severní Koreu opět kritizovala Čína. Podle Pekingu podobné testy mohou narušit stabilitu a mír v regionu. Čína, přestože je považována za hlavního spojence Severní Koreje, se již v pátek přidala k rezoluci RB OSN.  

Nukleární program Pchjongjangu  údajně "porušuje zásadní rezoluce RB OSN, poškozuje efektivitu mezinárodních mechanismů o nešíření nukleárních technologií a podkopává mír a stabilitu v severovýchodní Asii," jak prohlásil mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čchin Kang.

Peking se domnívá, že Pchjongjang by měl mít právo na nevojenské využití atomové energie, pokud se vrátí k dohodám o nešíření jaderných zbraní. 

Reklama

Výběr článků

Načítám