Hlavní obsah

Česko je 11. nejmírumilovnější zemí na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika je 11. nejmírumilovnější zemí na světě. Tvrdí to alespoň Světový mírový index (GPI), který sestavila organizace The Economist Intelligence Unit. Podle letošních výsledků je svět opět o něco méně klidný, násilí přibylo. Nejmírumilovnější zemí se stal pro letošek Nový Zéland.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

České republice patří v žebříčku mírumilovnosti zemí 11. příčka.

Článek

Organizátoři indexu tvrdí, že nejlepšího hodnocení dosáhly malé demokratické země. Za vítězným Novým Zélandem se umístila trojice severských zemí Dánsko, Norsko a Island. Žebříček naopak uzavírají Somálsko, Afghánistán a Irák.

České republice patří lichotivé 11. místo za desátým Slovinskem.  V první dvacítce žebříčku je letos 14 zemí ze západní a střední Evropy. Loni jich bylo nicméně 16, z první dvacítky vypadly Slovensko a Maďarsko.

Izrael a Rusko na chvostu

Dvě největší světové velmoci, Rusko a USA obsadily 136. respektive 83. příčku. Mezi nejhůře hodnocenými zeměmi se umístil Izrael. Příčinou jeho špatné pozice na žebříčku je kromě militarizace vpád do pásma Gazy v prosinci 2008 a velmi napjaté vztahy se sousedy. Letos bylo do žebříčku zapojeno celkem 144 zemí.

Island, který byl loni první, poklesl na čtvrté místo po násilných protestech souvisejících s ekonomickou krizí. Je otázkou, jak se do dalšího ročníku promítne letošní česká předvolební kampaň.

Žebříček je sestaven na základě 23 kritérií, jako je počet válek vedených v posledních pěti letech, počet zabitých vojáků, výdělek z prodeje zbraní, vojenský rozpočet, vztahy se sousedními zeměmi, ale i faktory "vnitřního míru" jako zločinnost, počet vězňů či dostupnost zbraní.

Údaje shromáždila a index vypočítala The Economist Intelligence Unit, která je součástí skupiny renomovaného britského týdeníku The Economist.

Pořadí nejmírumilovnějších zemí
1.Nový Zéland
2.Dánsko
3.Norsko
4.Island
5.Rakousko
6.Švédsko
7.Japonsko
8.Kanada
9.Finsko
10.Slovinsko
11.Česká republika
24.Slovensko
83.USA
136.Rusko
141.Izrael
142.Somálsko
143.Afghánistán
144.Irák

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám