Hlavní obsah

Ján Slota brázdí nebe nad Slovenskem ve stíhačce

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Předseda vládní Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota údajně lítá nad Slovenskem na proudovém letadle L-29 Delfín. Slovenská média tvrdí, že Slota, jako fanoušek rychlých vozů a létání, před časem přesedlal z vrtulového letadla na stíhačku.

Článek

Není zatím jasné, zda letadlo patří Slotovi, nebo si ho jen půjčuje. Podle deníku Pravda prošlo loni toto letadlo generální opravou za šest a půl miliónu. "Zprovoznění letadla mohlo stát asi 15 miliónů korun," cituje deník nejmenovaného pracovníka Leteckých opraven Trenčín.

Slota údajně často létá nízko nad obcí Lietavská Lúčka u Žiliny. "Je jasné, že je to on. Nad obcí létá pravidelně už tři roky," cituje deník SME obyvatele obce.

Předtím létal Slota na motorovém letadle, nyní na proudovém. Letadlo vždy proletí nad domem, který Slota stavěl pro svoji rodinu a dnes v něm bydlí jeho bývalá manželka a synové. Obyvatelé odhadují, že letadlo létá ve výšce jen 100 metrů nad zemí. Pokud by se to potvrdilo, pilot by tím porušil letecké předpisy, podle nichž nemůže letadlo létat nad obydleným územím níže než 300 metrů nad nejvyšší překážkou.

Nákladný život Jána Sloty

Slota vlastní vrtulové letadlo Twin Star DA-42 v ceně asi 10 miliónů. Před časem si údajně koupil luxusní Mercedes McLaren SLR v ceně kolem 600 tisíc eur. Těchto automobilů je na světě jen několik kusů. Tento automobil snů vlastní například mistr světa Formule1 Lewis Hamilton nebo Paris Hilton.

Slota má dům na chorvatském ostrově Ráb a vlastní jachtu. Slovenská média si kladou otázku, jak si může Slota s poslaneckého platu dovolit tak nákladný život. Podle deníku SME Slota vydělal od roku 1990, kdy vstoupil do politiky, přibližně 14,5 milionu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám