Hlavní obsah

Svět kvůli ekonomické krizi rezignoval na lidská práva, varuje AI

– Praha
Novinky, rei

Ekonomická krize odsouvá na druhou kolej problémy s porušováním a lidských práv a miliónu lidí hrozí nejistota, nerovnost a bezpráví. Ve středu to ve své výroční zprávě uvedla organizace Amnesty International (AI).

Foto: Feisal Omar , Reuters

Článek

„Pod povrchem ekonomické krize propuká krize lidských práv, ke které se roky schylovalo. Prohlubují se dlouhodobé problémy a vznikají nové,“ uvedla generální tajemnice AI Irene Khanová, podle níž hrozí, že ekonomická recese přinese politickou represi jako nedávno při vládních reakcích na protesty proti zhoršení situace v Tunisku, Egyptě a jinde. V zemích jako Barma, Severní Korea a Zimbabwe podle organizace vlády navíc zneužívají potravinovou krizi jako politickou zbraň.

„V Gaze i Dárfúru, na východě Konžské demokratické republiky i na severu Srí Lanky si konflikty znovu vybíraly vysokou daň na lidských životech. Lhostejná reakce mezinárodního společenství je šokující,“ dodala Khanová s poznámkou, že zatímco na ekonomické potíže reagovali světoví vůdci okamžitě, „krize lidských práv hrozí už řadu let a svět její akutní nebezpečí přechází“.

„Zatímco na boj se somálskými piráty se vynakládají obrovské prostředky, nikdo neprokázal vůli zastavit dodávky zbraní,“ dodala.

Nejvážnější případy porušování lidských práv podle AI
V nejméně 81 zemích světa byla omezena svoboda projevu.
27 zemí vrátilo uprchlíky do zemí, kde jim hrozí uvěznění, mučení nebo dokonce smrt.
Vězňové svědomí jsou zadržováni v nejméně 50 zemích světa.
Ve 24 zemích byli lidé nedobrovolně vystěhováni ze svých domovů.
V 55 zemích docházelo k mimosoudním popravám či nezákonnému zabití.
V 78 zemích bylo zdokumentováno mučení nebo špatné zacházení.
V 50 zemích byli lidé vystaveni nespravedlivým soudním procesům.

Negativní trendy roku 2008

Světoví představitelé se zaměřili na řešení ekonomické krize a otázka lidských práv zůstala na okraji jejich zájmu.

Přestože země jako Brazílie, Mexiko či Indie zaznamenaly ekonomický růst, domorodým a menšinovým skupinám obyvatel byla upírána základní práva na důstojný život.

Ve jménu ekonomického rozvoje došlo k vystěhování stovek tisíc obyvatel ze slumů a venkovských oblastí.

Prudký vzestup cen potravin zapříčinil hlad a nemoci. Zejména v Barmě, Severní Koreji a Zimbabwe vlády zneužily potravní krizi jako politickou zbraň.

Nadále přetrvávala diskriminace a násilí na ženách.

V důsledku rostoucí migrace zavedly přijímající a tranzitní země přísná opatření s cílem zamezit příchodu migrantů. Významnou roli v tom hrála Evropská unie.

Milióny obyvatel musely opustit své domovy v důsledku ozbrojených konfliktů, extremistického násilí a nestabilní politické situace.

Navzdory mírnému pokroku zůstala problémem beztrestnost pachatelů vážného porušování lidských práv včetně válečných zločinů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám