Hlavní obsah

Riziko plynové krize nadále trvá, varoval Medvěděv na summitu s Klausem

– Chabarovsk

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv v pátek závěrem summitu EU-Rusko v Chabarovsku, který řídí prezident Václav Klaus coby zástupce předsedající země, varoval Evropskou unii před opakováním plynové krize s Ukrajinou. Podle něj by se mohla opakovat situace, jaká na počátku roku připravila mnohé evropské země po dva týdny o ruský plyn, pokud si Ukrajina nezajistí patřičné zásoby.

Foto: Reuters

Prezident Václav Klaus s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem v Chabarovsku

Článek

"Je třeba naplnit ukrajinské podzemní zásobníky 19,5 miliardy plynu, což si vyžádá čtyři miliardy dolarů. Máme pochyby o ukrajinské platební schopnosti. Jsme připraveni pomoci, ale chtěli bychom, aby část odpovědnosti převzala i EU," řekl Medvěděv.

"Žádná ujištění (o neopakování krize) Rusko nedalo a ani dávat nebude. Na naší straně nejsou žádné problémy, vše je v pořádku. Ujištění by měl dávat ten, kdo má za plyn platit," dodal a vybídl EU, aby se podílela na případném úvěru pro Ukrajinu.

Foto: Reuters

José Barroso, Dmitrij Madvěděv, Václav Klaus a Javier Solana

Medvěděv rovněž vyjádřil pochyby, aby projekt Evropské unie na východní partnerství s šesticí postsovětských republik nebyl zaměřen proti Rusku a neupevňoval spolupráci "protirusky" naladěných zemí s EU. Prezident měl zjevně na mysli Gruzii a Ukrajinu.

Kromě rozporu v energetických otázkách tedy summit neodstranil ani rozpor ohledně projektu sbližování evropské sedmadvacítky s šesti postsovětskými republikami, který unie odstartovala na počátku května v Praze.

Foto: Reuters

Javier Solana, Václav Klaus, Dmitrij Medvěděv, José Barroso na summitu EU-Rusko

"Některé země přijímají tento projekt jako partnerství proti Rusku. Nepřáli bychom si, aby se východní partnerství přeměnilo v partnerství proti Rusku," komentoval ruský prezident Dmitrij Medvěděv snahy EU pronikat do oblastí, které Moskva považuje tradičně za svou sféru vlivu.

Klaus: Být viděn i v Rusku...

Summit za účasti Medvěděva, šéfa evropské komise Josého Barrosa a čelního diplomata EU Javiera Solany podle Klause ale posílil důvěru mezi oběma partnery.

"Jednání zvýšilo vzájemné pochopení pozic v mnoha otázkách i důvěru, která je tak nezbytná a důležitá," zhodnotil schůzku v ruském dálněvýchodním městě Klaus.

Foto: Reuters

Prezident Václav Klaus se svým ruským protejškem Dmitrijem Medvěděvem na bilaterálním jednání.

Jednání podle Klause dopadla lépe, než sám prezident čekal, nehledě na spory okolo energetické charty, hrozby opakování lednové plynové krize či ruských výhrad k unijnímu programu východního partnerství s šesticí postsovětských republik. "Jedna věc jsou detaily, jednotlivosti, druhá věc jsou celková atmosféra a jisté vzájemné porozumění a důvěra," zdůraznil. "Nepochybně nám tento summit také umožnil nějakou roli získat a sehrát, být viděn i v Rusku, což je asi v pořádku," dodal Klaus.

Na výhrady některých umělců vůči Klausovi a jeho údajné proruské politice, které zazněly ve čtvrtek na happeningu na Hradě v Praze odpověděl prezident, že jim nehodlá nic vzkázat. "Oni nechtějí nic slyšet a jejich názory jsou směšné a dětinské, abych neřekl hrubější slovo," odpověděl Klaus po jednání s Medvěděvem. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám