Hlavní obsah

Klaus se v předvečer summitu projel po Amuru a povečeřel s Medvěděvem

Právo, Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chabarovsk
Aktualizováno

Český prezident Václav Klaus se ve čtvrtek setkal v Chabarovsku se svým ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem. Ten jej večer místního času přijal v komplexu Krasnorečenskij. Podle programu pak následovala procházka parkem a především neformální večeře státníků. Klaus bude v pátek předsedat summitu EU-Rusko.

Klaus: Evropská unie chce být strategickým partnerem RuskaVideo: ČTK

 
Článek

Ke stolu zasedli kromě Medvěděva a Klause například vicepremiér a ministr zahraničí Jan Kohout, šéf Evropské komise José Manuel Barosso, generální tajemník Rady EU Javier Solana a za ruskou stranu ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Po večeři si politici naplánovali projížďku lodí „Moskva“ po Amuru zpět do Chabarovska. Neformálnost setkání politiků z EU s Medvěděvem byla zvýrazněna tím, že si státníci, včetně Klause, nevzali kravaty.

„Prezident Medvěděv pojal večeři podle mého názoru velmi racionálně. Po pár zdvořilostech to pootočil k debatě o globální finanční ekonomické krizi, o otázkách Evropy, EU, Ruska, Číny a dalších věcí. Debata byla nesmírně věcná, považuji ji za velmi pozitivní,“ řekl Klaus českým novinářům s tím, že setkání bylo přátelské.

Klaus se pochlubil ruštinou

„Byl jsem samozřejmě jediný, kdo z evropské strany mohl rozumět tomu, když mluvili rusky. Myslím, že i to je naše určitá výhoda,“ pochlubil se Klaus.

Za zážitek označil hodinovou projížďku po Amuru. Poukázal na to, že je šestou největší řekou světa, a jak řekl, její délka jsou čtyři čtyřky - 4444 kilometrů. „Pro nás pro Čechy, kde ty naše řeky jsou tak jednou desetinou, to bylo zážitkem,“ poznamenal. 

V pátek začíná v Chabarovsku summit EU - Rusko, kterému bude šéfovat právě Klaus, coby zástupce předsednické země Rady EU. Na jednání by se mělo hovořit o energetice, evropské bezpečnosti, hospodářské krizi nebo situaci na Kavkaze.

Posledním bodem Klausova pátečního programu v Chabarovsku bude setkání s Medvěděvem. Poté český prezident odlétá do jihokorejského Soulu, kde bude v sobotu šéfovat summitu EU - Korea. Naplánováno má i setkání s jihokorejským prezidentem Lee Myung-bakem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám