Hlavní obsah

Protiraketový štít je zbytečný, shodli se američtí vědci s ruskými

Novinky, jim
New York

Američtí a ruští vědci se shodli, že protiraketový deštník na území ČR a Polska na ochranu Evropy před možným útokem z Íránu by byl neúčinný. Tým vědců z Ruska a USA ve své úterní zprávě zveřejnil, že kromě toho by trvalo nejméně šest let, než by Írán vyrobil atomové hlavice a rakety dalekého doletu, aby mohl Evropu ohrozit. Navíc by to byl pro Írán sebedestruktivní počin, citoval americký deník The Washington Post.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Hrozba raketového útoku z Íránu tedy není bezprostřední,“ uvedli v prohlášení odborníci z Ruska a Spojených států, které svedla k celoroční spolupráci nezisková organizace EastWest Institute se sídly v Moskvě, New Yorku a Bruselu.

Íránu by trvalo nejméně šest až osm let, než by sestrojit atomovou hlavici pro balistickou střelu, uvádí vědci ve zprávě. Podle nich však toho Írán nebude reálně schopen dříve než za deset až 15 let.

Autoři zprávy dále upozorňují, že protiraketový štít v Evropě podle plánu administrativy bývalého prezidenta George Bushe by ani neposkytl spolehlivou ochranu proti íránské hrozbě, pokud na ni vůbec přijde.

I tak lze podle vědců radar jednoduše oklamat návnadami a jednoduchými rušičkami.

Vědci zároveň navrhli, že jedinou možností řešení íránské otázky je cesta spolupráce mezi Washingtonem a Moskvou. „Důležité je, aby Rusko a Spojené státy spolupracovaly na vyřešení naléhavé krize, která vyvstává z íránského programu,“ řekl jeden z účastníků projektu David Holloway ze Stanfordské univerzity. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám