Hlavní obsah

Prasečí chřipka může postihnout třetinu populace

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až třetina lidské populace může onemocnět prasečí chřipkou, uvedli vědci z londýnské Imperiální koleje v článku otištěném v časopise Science. Podle nich má virus potenciál vyvolat pandemii, která by v příštích šesti až devíti měsících zasáhla celý svět. Vědci ale odmítli odhadnout, pro kolik lidí by byla nákaza smrtelná.

Článek

Tým vedený profesorem Neilem Fergusonem uvedl, že je zatím příliš brzy na to, aby se dalo říci, kolik obětí bude mít virus na svědomí, zda bude vražedný, nebo bude srovnatelný s viry sezónní chřipky.

Podle odborníků je virus srovnatelný s virem H2N2, který v roce 1957 zabil přes milión lidí. Není však tak vražedný jako virus španělské chřipky z let 1918-1920, jenž má na svědomí možná až padesát miliónů obětí.

"Virus má pandemický potenciál. Může se během šesti až devíti měsíců rozšířit po celém světě a pak jím bude postižena třetina světové populace,“ řekl profesor Ferguson a dodal: "Abych to dal do kontextu, sezónní chřipka ročně postihne asi deset procent populace, takže by to bylo třikrát horší.“

"Nyní se virus na severní polokouli nešíří rychle, protože není sezóna chřipek, ale s nástupem podzimu může způsobit velkou epidemii,“ dodal profesor a zmínil i to, jak jí čelit. Podle něj je nyní důležité se rozhodnout, zda se bude vyrábět vakcína proti běžné sezónní chřipce, nebo očkování proti prasečí chřipce.

Tým, který spolupracoval se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) i s mexickými zdravotníky, vycházel ve svých vývodech a odhadech z dat z Mexika získaných do konce dubna. V té době bylo nakaženo virem asi 1000 lidí, dnes už je jich 5251 ve více než 30 zemích světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám