Hlavní obsah

WHO: Prasečí chřipkou se Mexiku nakazilo 23 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Virem A(H1N1), který způsobuje takzvanou prasečí chřipku, se v Mexiku údajně nakazilo asi 23 000 osob, tedy mnohem víc, než kolik uvádějí oficiální dokumenty mexických úřadů. Tvrdí to zpráva vypracovaná odborem pro pandemie při Světové zdravotnické organizaci (WHO) a zveřejněná v v úterním vydání vědecké revue Science.

Foto: Juan Carlos Ulate , Reuters

Článek

Právě z Mexika se začala zhruba před dvěma týdny šířit nákaza do světa. Z nejčerstvějších statistik, které mexické zdravotnické úřady vydaly k této nákaze, vyplývá, že v zemi je registrováno 2003 osob zasažených virem prasečí chřipky a že na tuto chorobu zemřelo 56 lidí.

V Mexiku stejně jako v dalších zemích světa ale "představují potvrzené případy A(H1N1) pouze příslovečnou špičku ledovce", konstatovala Anne Schuchatová, která je náměstkyní ředitele amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), jež se na zprávě WHO rovněž podílelo.

Prasečí chřipkou se podle ní nakazilo mnohem víc lidí, kteří se ale velmi rychle zotavují a nemají tedy potřebu jít do laboratoře a nechat si tam udělat test.

Nový druh chřipky už evidují v 31. zemích. V pondělí přibyla Kuba, kde je nakažen mexický student. Celkem WHO zaznamenala přes 5000 případů nákazy, z nichž nejvíce jich už je v USA, a to více než 2500. V pondělí počet nakažených v Británii vystoupal o deset na celkových 65, oznámily tamní úřady.

Prasečí chřipka

Způsobuje ji zmutovaný chřipkový virus typu A podtyp H1N1. Stejný vir způsobil na začátku století pandemii tzv. španělské chřipky. Nemoc se dobře šíří mezi ptáky a také mezi prasaty, která jsou k nemocem náchylná.

Z nich pak přejde na člověka. Přenosem z člověka na člověka vir dál mutuje, proto se proti němu tělo neumí bránit. Nikdy nelze předvídat, zda nově vzniklá mutace bude působit jen lehké příznaky, nebo vyvolá epidemie. Nynější "kombinace" vznikla právě zmutováním virů lidské, prasečí a ptačí chřipky.

Na běžnou chřipku nejčastěji umírají lidé s malou či oslabenou imunitou - starší lidé, děti či osoby, které právě prodělaly jinou těžkou nemoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám