Hlavní obsah

Španělé se bojí prasečí chřipky, úřady Tamiflu šetří pro pandemii

Novinky, María Povedová (Madrid - list La Razón)
Madrid

Španělsko, první evropskou zemi, v níž se objevila prasečí chřipka, zachvacuje panika. Země už má deset potvrzených případů a dalších sedm desítek lidí je v podezření. Většinou jde o mladé lidi kolem dvaceti let, kteří se právě vrátili z Mexika. Jeden nemocný však žádný kontakt s Mexikem neměl. Podle ministryně zdravotnictví Trinidad Jiménezové je jejich stav zatím dobrý, přesto jsou drženi v izolaci.

Foto: Toby Melville, Reuters

Cestující s rouškami na letišti v Barceloně

Článek

Španěly zachvátila panika a lék Tamiflu, jež se tu prodává bez lékařského receptu, už vykoupili. Nepomohlo upozornění expertů, že jde o specializovaný lék, jehož předčasné nasazení může organismus v případě pozdější infekce chřipkovým virem oslabit. Ministerstvo však má v zásobě asi deset miliónů dávek a v případě, že by pandemie skutečně propukla, je rozešle nemocnicím. Navíc ve středu vyhlásilo naprostý zákaz prodeje Tamiflu.

Poněkud groteskně se strach projevuje na madridském letišti Barrajas. Personál má příkaz chodit v respiračních maskách a latexových rukavicích, odbory si však stěžují, že si je zaměstnanci museli koupit sami až ve městě, protože z letištní lékárny zmizely s první směnou.

Všichni cestující musí po příletu projít speciálním rámem na detekci tělesné teploty. A ti, kdo letí přímo z Mexika, si musí už na palubě letadla nasadit na obličej masku. Posádky letadel dostaly příkaz přemístit do poslední řady každého, kdo při letu bude podezřele kašlat.

"Řekli mi, že vám nesmím dát ani pusu na uvítanou,“ stěžovala si rodičům v příletové hale dívka, která se právě vrátila linkou společnosti Iberia z mexické metropole.

"Jen co doma odložím kufry, pojedu k lékaři, aby mě pořádně prohlédl,“ svěřovala se jiná dvojice spolucestujícím. Ani mladá dívka, ani pár přitom nekašlali a všichni prošli detekčním rámem, aniž by vzbudili pozornost ostražitého letištního personálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám