Hlavní obsah

Chřipková nákaza se šíří dál, WHO zvýšila výstražný stupeň

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva
Aktualizováno

Šíření nákazy prasečí chřipky nezpomaluje a ačkoliv zdravotní stav většiny nakažených mimo Mexiko není vážný, zvýšila ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO) stupeň varování z dosavadního čtvrtého na předposlední pátý stupeň. Podle agentury Reuters to uvedla Evropská komise.

Článek

Zvýšení výstražného stupně už ve středu na úvod telekonference s novináři v Ženevě avizoval náměstek generálního ředitele Světové zdravotnické organizace (WHO) Keiji Fukuda.

"Nadále evidujeme těžké případy v Mexiku, v dalších zemích ale převažují případy mírné, i když jsme zaznamenali úmrtí ve Spojených státech. Virus se přenáší z člověka na člověka a původní prasečí chřipka začíná teď vykazovat spíše příznaky lidské chřipky,“ řekl Fukuda s tím, že šíření se nezpomaluje a bude-li pokračovat, přiblížíme se předposlednímu pátému stupni na pandemické škále.

WHO zatím potvrdila nákazu více než stovky lidí ze sedmi zemí. Španělsko, které bylo první evropskou zemí, jež výskyt viru potvrdila, ve středu oznámilo, že eviduje už deset případů. Nakazil se i člověk, který předtím v Americe nebyl.

Případy potvrzené vládami jednotlivých zemí:
Mexiko7 potvrzených úmrtí, 159 dalších podezření
USA1 mrtvý, 91 případů nákazy
Kanadapotvrzeno 13 nakažených
Británie5 případů nákazy
Španělsko10 nakažených
Německo3 případy
Nový Zéland3 nakažení
Izrael2 případy nákazy
Rakousko1 nákaza

Stupně pandemie chřipky

Stupeň 1 - U zvířat se nevyskytují žádné viry, které by byly přenosné na člověka.

Stupeň 2 - Mezi zvířaty se vyskytují chřipkové viry, které by potenciálně mohly nakazit člověka, žádný případ ale není zaznamenán.

Stupeň 3 - Viry, které se vyskytují mezi zvířaty, se ojediněle přenesou na člověka. Vzácně se může vyskytnou i přenos z člověka na člověka.

Stupeň 4 - Jsou potvrzeny přenosy viru z člověka na člověka a nákaza se na některých místech může výrazněji rozšířit. Existuje riziko pandemie, neznamená to ale, že se vir zásadně rozšíří.

Stupeň 5 - Je prokázáno šíření viru z člověka na člověka nejméně ve dvou zemích v jedné z několika zeměpisných oblastech oblastí, většina zemí ale zasažena není. V této fázi je velké riziko, že se z viru stane pandemie.

Stupeň 6 - Virus se mezi lidmi šíří v nejméně dvou zeměpisných oblastech, které vymezuje WHO, jedná se o samotnou pandemii.

Reklama

Výběr článků

Načítám