Hlavní obsah

WHO zvýšila varování před prasečí chřipkou na 4. stupeň z šesti

Světová zdravotnická organizace (WHO) se v pondělí večer rozhodla zvýšit stupeň varování před pandemií prasečí chřipky z dosavadního třetího na čtvrtý stupeň. Oznámila to agentura AP s odvoláním na mexické ministerstvo zdravotnictví. Důvodem je rychlé šíření nového typu nemoci mezi lidmi. Tři české cestovní kanceláře Exim, Fischer a Siam, které měly nasmlouvané přímé charterové lety do Mexika, už zrušily nejbližší naplánované odlety.

Článek

Odborníci se sešli v Ženevě na několikahodinových jednáních, která se vzhledem k naléhavosti situace konala o den dříve. Stupeň 4 v celkové šestistupňové škále znamená, že potenciální pandemický virus ukazuje na zvýšený výskyt přenosu z člověka na člověka. Naznačuje výrazný nárůst hrozby globální epidemie, ale neznamená, že by byla nevyhnutelná.

Mluvčí WHO Gregory Hartl ještě během jednání oznámil, že už začala práce na vývoji očkovací látky proti prasečí chřipce. Nemoc, která si v Mexiku vyžádala už možná 149 životů, byla diagnostikována kromě Mexika také ve Spojených státech, Kanadě, Španělsku a Velké Británii.

Podezření na nemoc hlásí také několik zemí v Jižní Americe, Izrael, Francie a Nový Zéland, jakož i Česká republika. Navzdory tomu, že podle WHO se nákaza nešíří konzumací vepřového masa, některé země už zakázaly dovoz vepřového.

Cestovky ruší zájezdy do Mexika

Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura v pondělí večer oznámil, že tři české cestovní kanceláře Exim, Fischer a Siam zrušily nejbližší plánované odlety do Mexika v zájmu bezpečí klientů.

České ministerstvo zahraničí (MZV) nevyhlásilo zákaz cest do Mexika, či do konkrétní postižené oblasti, českým občanům ale doporučilo, aby tam necestovali. Pro CK tak podle Okamury nevzniká žádná povinnost pro omezení zájezdů do země.

Klientům, kteří na plánovaný zájezd neodletí, byly nabídnuty jiné exotické destinace ( Kuba, Salvador, Dominikánská republika, Venezuela atd.) a v případě, že bude alternativní zájezd levnější, tak jim bude rozdíl v ceně vrácen. Klienti si mohou podle Okamury vybrat i z nabídky dalších zájezdů, které jsou k dispozici.

Celkem mělo zájezdy do Mexika u českých cestovních kanceláří v tuto chvíli zarezervováno několik stovek českých turistů. V Mexiku je nyní přibližně 400 českých turistů, přičemž Mexiko vloni navštívilo přibližně 7000 českých občanů, letos předpokládáme nárust na 9000 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám