Hlavní obsah

USA zahájily neformální kontakty s Kubou

Američtí a kubánští představitelé zahájili neformální jednání s cílem obnovit dialog mezi oběma zeměmi, které spolu neudržují diplomatické styky už skoro 50 let. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Robert Wood v pondělí prozradil, že první kontakt proběhl před dvěma týdny a nyní jednání pokračuje.

Článek

První schůzka mezi tajemníkem ministerstva zahraničí pro záležitosti západní polokoule Thomasem Shannonem a šéfem kubánské zájmové sekce ve Washingtonu Jorgem Bolaňosem se konala 13. dubna a že oba muži by se měli znovu sejít ještě během pondělka.

Tématem by podle Woodse mělo být nedávné rozhodnutí amerického prezidenta Baracka Obamy uvolnit některé restrikce ve stycích mezi USA a Kubou.

Obama nedávno rozhodl zejména o rozšíření možností Američanů kubánského původu cestovat za příbuznými na Kubu a zasílat jim peníze. Zrušení 47 let trvajícího amerického obchodního embarga vůči Kubě ale odmítl. Loni během kampaně k prezidentským volbám toto zrušení podmínil pokrokem Kuby směrem k demokracii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám