Hlavní obsah

Netanjahu poděkoval Čechům za odchod z Ahmadínežádova projevu

– Jeruzalém
Právo, Jiří Ovčáček (Jeruzalém)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek poděkoval Česku za to, že kvůli projevu íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda jeho zástupci odešli z konference OSN proti rasismu. Netanjahu na společné tiskové konferenci s českým premiérem v demisi Mirkem Topolánkem (ODS) Česku požehnal.

Článek

"Všiml jsem si, že při druhé durbanské konferenci česká delegace opustila jednací sál v době, kdy íránský prezident pronesl svůj nesmyslný projev. My vám žehnáme a děkujeme za takový přístup,“ řekl Netanjahu ve čtvrtek na tiskové konfrerenci ve své rezidenci v Jeruzalémě. Zástupci Česka z konference OSN odešli ve chvíli, kdy íránský prezident označil Izrael za rasistický stát.

Podle Netanjahua je ČR velkým přítelem Izraele. Připomněl přitom bohatou židovskou tradici v Česku. "Vítám vás v Izraeli. Těším se na spolupráci s vámi,“ řekl Topolánkovi a vzpomněl na leden, kdy se v Jeruzalémě setkali, a to ještě v době, kdy byl izraelským premiérem Ehud Olmert. "Naše bilaterální vztahy jsou excelentní, jsou na takové úrovni, že vždycky marně hledám něco, co bychom řešili jako problém,“ vrátil komplimenty Topolánek.

Netanjahuovi poblahopřál k rychlému sestavení vlády. A také vzpomněl na lednové setkání, kdy se řešil konflikt v Gaze. "Snažili jsme se tehdy vyřešit problém, který samozřejmě nekončí. Jsem tady, abych se bavil o nové strategii, o návrhu řešení, které přinese Netanjahuova vláda. Jsem tady jako zástupce evropských zemí, které mají obavy o zdejší vývoj a chtějí pomoci. Vyjadřuji velkou naději, že tato část světa bude žít v míru,“ doplnil.

Mírové uspořádání

Podle Netanjahua má Izrael zájem na zlepšení vztahů s Evropou, za nejdůležitější ovšem označil mírový proces v regionu. "Chceme dosáhnout mírové uspořádání s Palestinci a vůbec se všemi sousedy,“ doplnil.

Odpoledne se Topolánek setká v Ramalláhu také s palestinskými představiteli. Sejde se s premiérem Salámem Fajjádem a prezidentem Mahmúdem Abbásem. Večer Topolánek povečeří s šéfkou hlavní izraelské opoziční strany Cipi Livniovou. V pátek se pak setká s izraelským prezidentem Šimonem Peresem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám