Hlavní obsah

Obchody s lidskými orgány v Kosovu má vyšetřit mise EU

Právo, DPA, los

Mise Evropské unie v Kosovu (EULEX) zahájí vyšetřování údajných obchodů s tělesnými orgány lidí, kterých se měli dopustit příslušníci kosovskoalbánské povstalecké organizace UCK. V rozhovoru pro srbský deník Večernje Novosti to slíbil šéf EULEX Yves de Kermabon.

Článek

„EULEX pečlivě prošetří svědectví o kšeftování s orgány a pak zváží, jaké kroky přijme. Až shromáždíme všechny informace, naši žalobci by mohli celý případ otevřít. Je to v mandátu naší mise a my to uděláme,“ prohlásil Kermabon.

O únosech zejména Srbů kvůli jejich tělesným orgánům poprvé informovala někdejší žalobkyně ICTY Carla del Ponteová v knize Lov: Já a váleční zločinci. Podle ní však Západ vyšetření těchto zločinů bránil, a dokonce se je snažil před veřejností utajit.

I proto vládne v Srbsku přesvědčení, že EULEX vyšetřování nedotáhne do konce. Poukazují na nedávné rozhodnutí soudců mise propustit z vězení kosovského Albánce, který před několika lety provedl atentát na autobus se srbskými civilisty, z nichž 12 zemřelo. Kermabon k rozhodnutí soudu řekl, že musí respektovat nezávislost justice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám