Hlavní obsah

Itálie chce zabránit mafii zneužít zemětřesení v oblasti Abruzzo

Právo, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italské úřady vytvořily zvláštní tým, který má dohlížet na to, aby se na obnově obcí postižených nedávným zemětřesením nepřiživovala mafie, jako tomu bylo v minulosti. Expertní skupinu tvoří čtyři státní zástupci, kteří budou ve spolupráci s ministerstvem vnitra dbát na to, aby se ke stavebním zakázkám nedostaly firmy podezřelé z kontaktů s organizovaným zločinem nebo lidé nastrčení mafií.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Většina ulic ve městě Aquila vypadá jako po bombardování.

Článek

„Zatím neexistují žádné zřetelné příznaky, ale bude nutné dávat pozor. Organizovaný zločin je všude tam, kde lze s pomocí stavebních projektů snadno přijít k penězům,“ prohlásil šéf italského úřadu pro boj s organizovanou kriminalitou Piero Grasso. „Prevence je to hlavní,“ dodal.

Obnova oblastí v kraji Abruzzy stižených zemětřesením, které si vyžádalo 295 mrtvých, vyjde státní pokladnu na dvanáct miliard eur (324 mld. Kč). Na 50 tisíc lidí ztratilo střechu nad hlavou a poškozeno nebo zcela zničeno bylo přes 15 tisíc budov.

Také předseda poslanecké sněmovny Gianfranco Fini nedávno varoval před snahami mafie přiživit se na obnově kraje Abruzzy. „Všude, kde jsou v běhu enormní investice, existuje nebezpečí, že do nich pronikne organizovaný zločin. Platí to v celé Itálii, zčásti i v Evropě a zbytku světa,“ řekl Fini.

Stejné obavy sdílí spisovatel a novinář Roberto Saviano, autor bestselleru Gomora, v němž líčí praktiky mafie. „Hrozí, že si zločinecké klany rozdělí velké zakázky na obnovu obcí mezi sebe,“ varoval Saviano.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám