Hlavní obsah

Bývalý nacistický dozorce Demjanjuk nebude deportován z USA do Německa

Cleveland
Aktualizováno

Američtí imigrační agenti v úterý zadrželi Johna Demjanjuka, který údajně během druhé světové války působil jako dozorce v jednom z nacistických vyhlazovacích táborů. Měl být ještě během dne převezen do Německa, ale federální soud deportaci na poslední chvíli zamítl. Demjanjuk měl v Německu čelit obvinění z podílu na vraždách desítek tisíc Židů v nacistickém zajetí.

Článek

Důvodem zrušení rozhodnutí o deportaci je podle agentur zřejmě fakt, že muž je vážně nemocen. Demjanjuk podle své rodiny a obhájců trpí četnými zdravotními problémy, mimo jiné prý jeho tělo vykazuje známky leukemie a symptomy selhávání ledvin.

Před německým soudem má čelit obžalobě, podle které se od března do konce září 1943 ve vyhlazovacím táboře Sobibor na území dnešního Polska podílel na smrti nejméně 29 000 Židů. Německý centrální úřad pro objasňování nacistických zločinů tvrdí, že je dost důkazů o tom, že Demjanjuk jako dozorce v Sobiboru osobně vodil Židy do plynových komor.

Demjanjuk všechna obvinění popírá. Po válce se odstěhoval do USA, kde až dosud žil na clevelandském předměstí Seven Hills.

Reklama

Výběr článků

Načítám