Hlavní obsah

Moldavský prezident vyhrožuje opozici i Rumunsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kišiněv

Moldavský prezident Vladimir Voronin obvinil sousední Rumunsko ze zapojení do násilností, které v úterý zachvátily moldavskou metropoli Kišiněv, a oznámil zavedení vízového režimu s Rumunskem. Bukurešť označila obvinění za provokaci a jednostranné zavedení víz za scestné.

Foto: Reuters

Moldavan diskutuje s policisty, kteří chrání vchod do jedné z vládních budov v Kišiněvě, kde komunistický režim potlačil protesty proti falšování voleb.

Článek

Voronin rovněž pohrozil použitím síly pro případ, že protesty proti vítězství komunistů v nedělních parlamentních volbách budou pokračovat, a dal najevo odhodlání organizátory bouřlivých protivládních demonstrací v souladu se zákony tvrdě potrestat.

EU je znepokojeno, Rusko brání komunistický režim

České předsednictví EU vyjádřilo hluboké znepokojení nad vývojem v Moldavsku. Zároveň vyzvalo moldavskou vládu, opozici a moldavský lid, aby se zdržely jakýchkoli akcí, které by mohly vést k další eskalaci napětí v zemi. Řešení musí být podle unijního předsednictví založeno na mírovém dialogu a respektování právního státu.

Ruští poslanci v souvislosti s povolebními protesty moldavské opozice vyjádřili podporu moldavské komunistické vládě. Dolní komora ruského parlamentu schválila prohlášení podporující opatření moldavských úřadů namířená proti demonstrantům. Státní duma také vyzvala Evropskou unii a Rumunsko k jednoznačnému odsouzení akcí opozice.

Těžkooděnci moldavské policie ve středu časně ráno znovu ovládli dolní patra budovy parlamentu a prezidentského úřadu, která v úterý obsadili a zdemolovali opoziční demonstranti. Budovu střeží stovka příslušníků pořádkových sil. Policisté zadrželi v Kišiněvě na 200 lidí, které obvinili z rabování, výtržnictví a zločineckých útoků. Poblíž budovy parlamentu v centru metropole se ve sešlo několik set demonstrantů, které hlídá pořádková policie. Žádné incidenty nebyly zatím hlášeny, ale do Kišiněva se chystají podpořit demonstranty i přívrženci opozice z venkova.

Voronin: Ve všem má prsty Rumunsko

Voronin podle agentury Ria Novosti na setkání se zástupci veřejnosti v sídle vlády prohlásil, že Rumunsko má prsty ve všem, co se v Moldavsku děje.

Bukurešť ale prostřednictvím svého ministerstva zahraničí toto obvinění odsoudila jako provokaci a označila za nepřijatelné, že komunistický režim v Kišiněvě přenáší odpovědnost za domácí problémy na Rumunsko. Rumunská diplomacie také v reakci na oznámení o zavedení vízového režimu Moldavska s Rumunskem prohlásila, že Bukurešť nezavede cestovní omezení pro Moldavany a bude nadále podporovat užší vztahy Moldavska s EU.

Opozice demonstruje proti údajně zfalšovaným nedělním parlamentním volbám, v nichž s převahou zvítězila vládnoucí komunistická strana. Žádá přepočítání hlasů nebo vypsání nových voleb. Předák opozice Vlad Flat zdůraznil, že vládní místa žádost opozice o přepočítání hlasů odmítla.

Moldavští pohraničníci nedovolili od úterního rána na 300 osobám, převážně Rumunům a Moldavanům, překročit hranice do Moldavska. Podle mluvčí rumunské pohraniční stráže využívají jejich moldavští kolegové nejrůznějších záminek, aby nemuseli do země pustit nikoho z Rumunska.

Rumunský tisk v souvislosti s úterními nepokoji v moldavském hlavním městě poukazuje na to, že mládež použila nových multimediálních prostředků k rozpoutání hnutí, jež by mělo "otřást komunismem v Kišiněvě". Připomíná, že revoltu odstartovalo několik zpráv na internetu ihned po oznámení volebních výsledků. List Romania Libera srovnává dění v Kišiněvě s událostmi v Rumunsku, které v prosinci 1989 vedly k pádu komunistického diktátora Nicolae Ceaušeska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám