Hlavní obsah

Unesení američtí námořníci přemohli somálské piráty

• Aktualizováno
Novinky, pst

Jen na několik hodin se ve středu zmocnili v Indickém oceánu somálští piráti dánské obchodní lodě Maersk Alabama s americkou posádkou. Podle informací z Pentagonu američtí námořníci piráty přemohli a nejméně jednoho zajali.

Foto: Reuters

Loď Maersk Alabama na archivním snímku

Článek

Agentura AP citovala nejmenovaného vojenského představitele USA: "Posádka jednoho piráta zajala, další tři jsou na útěku." Podle všeho piráti zaskočení protiúderem posádky naskákali do moře. Nicméně sebou odvlekli kapitána lodi.

"Drží našeho kapitána opodál na záchranném člunu. Snažíme se jej získat zpět. Za tři hodiny nám má připlout na pomoc válečná loď," řekl CNN člen posádky Ken Quinn. Jeho kolegové prý při získávání lodě zpět do své moci zadrželi jednoho z pirátů, útočníci se ale zároveň zmocnili kapitána lodi. Obě strany si chtěly zajatce vyměnit a posádka tedy zadrženého propustila, únosci však kapitána odvedli pryč z paluby na záchranný člun.

"Komunikujeme s ním vysílačkou, je v pořádku," popsal situaci námořník. "Piráti už nejsou na palubě," dodal. Skupina únosců je zřejmě čtyřčlenná.  

Loď byla přepadena několika malými čluny ve středu nad ránem asi 640 kilometrů od somálského hlavního města Mogadiša. Zajetí lodi trvalo údajně pět hodin. Alabama nejprve manévrovala, ale pak se několika pirátům podařilo proniknout na palubu. Posádka však po nějakém čase přešla do protiútoku, jehož okolnosti nejsou známé, protože obchodní námořnictvo nesmí mít zbraně. 

Mluvčí Světového programu pro výživu sdělil, že loď převážela 232 kontejnerů s humanitární pomocí pro Somálsko a Ugandu. V roce 2008 bylo zaznamenáno více než 130 útoků pirátů, které byly přibližně v 50 případech úspěšné.

Piráti po skončení monzumů znovu obnovili své útoky na zámořských trasách u somálského pobřeží a v posledních dnech zajali již šest lodí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám