Hlavní obsah

Český řidič jde v Itálii na tři roky do vězení, vezl Afghánce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italský soud uložil 34 měsíců vězení českému řidiči Miroslavu Jarouškovi, který ve svém kamiónu převážel uprchlíky. Odsouzený se chce proti verdiktu odvolat. Jiného českého řidiče italská policie zadržela minulý týden ze stejného důvodu, v poslední době je to již třetí podobný případ. Informovala o tom ve středu Česká televize.

Článek

V Jarouškově automobilu nalezli italští policisté při cestě z Řecka do Itálie 17 běženců z Afghánistánu. Soud neuvěřil šoférově verzi, že o nich nevěděl.

Český konzul v Itálii Jiří Sittek České televizi řekl, že rozhodnutí není pravomocné a Jaroušek se proti němu odvolá. Prostřednictvím svého obhájce také požádá, aby byl až do rozhodnutí o odvolání propuštěn na svobodu.

Právník Giacomo Maria Girombelli, který zastupuje i dalšího zadrženého Čecha, ČT minulý týden řekl, že "úřady v těchto případech řidičům nevěří, že se do kamiónu běženci dostali bez jejich vědomí." Podle něj podobné situace v Itálii poslední dobou zažívá stále více řidičů kamiónů.

Sdružení českých automobilových dopravců ČESMAD Bohemia již vydalo řidičům několik doporučení - 200 kilometrů před přístavem nezastavovat, anebo jen na hlídaných parkovištích, a to ještě směrem do vnitrozemí, vždy kontrolovat plomby, plachty a zámky.

Reklama

Výběr článků

Načítám