Hlavní obsah

Zemětřesení u Tongy dosáhlo 7,9 stupně Richtera

– Nuku´alofa • Aktualizováno

Tichomořské souostroví Tonga ve čtvrtek zasáhlo zemětřesení o síle 7,9 stupně Richterovy škály, naštěstí obavy z vlny tsunami se nenaplnily. Vysoká vlna by podle amerických úřadů mohla v oblasti způsobit rozsáhlé škody, napsala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Nedaleko Tongy ve středu vybuchla podmořská sopka.

Článek

Varování před vzedmutím hladiny moře obdržely vedle Tongy i Americká Samoa, Samoa, Fidži a další ostrovy. Poplach byl však asi za hodinu a půl odvolán. Podle zpráv BBC lidé na Tonze stejně neberou varování příliš vážně a nadále zůstali na plážích. Varování dostaly kromě přilehlých ostrovů také pobřežní oblasti Havaje, kde se mohla zvýšit hladina moře a mohly zesílit mořské proudy.

Otřesy trvaly asi 20 vteřin. Jejich ohnisko je podle amerického geologického úřadu asi 200 kilometrů jižně až jihovýchodně od hlavního města Nuku'alofa a je v hloubce přibližně 10 kilometrů. Informace o zraněných či škodách zatím nejsou k dispozici.

Zemětřesení přišlo dva dny po výbuchu podmořské sopky asi deset kilometrů od jihozápadního pobřeží hlavního ostrova Tongatapu. Sopka vrhala popel a kouř do výšky několika tisíc metrů.

BEZ KOMENTÁŘE: V souostroví Tonga vybuchla podmořská sopka. Zdroj: Stream.cz

Tonga, kterou tvoří zhruba 170 ostrovů, leží přibližně v polovině vzdálenosti mezi Austrálií a Tahiti. Je součástí takzvaného ohňového prstence - pásma s častou sopečnou činností a zemětřeseními. V oblasti kolem Tongy je 36 podmořských sopek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám