Hlavní obsah

Na košickém sídlišti začaly opět působit romské hlídky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Košice

Od středy začaly na košickém romském sídlišti Luník IX opět působit romské hlídky. Dvanáct členů tzv. Romské občanské hlídky (ROH) složilo slib za přítomnosti primátora Košic Františka Knapíka.

Foto: ČTK

Košické sídliště Luník IX se potýká s množstvím odpadků.

Článek

Jejich prvním úkolem bylo dohlížet na pořádek při vyplácení sociálních dávek. Naprostá většina z téměř 6000 obyvatel Luníku IX je nezaměstnaných a pobírá peníze od státu.

Kromě dohlížení na veřejný pořádek budou členové ROH dbát na to, aby romské děti chodily do školy a aby se na nechvalně známém sídlišti neobjevovaly drogy. Hlídky působily na Luníku IX už v minulosti, ale pro nedostatek peněz byly před pěti lety zrušeny.

Členy ROH vybrala komise z 25 uchazečů. Zájemci o tuto práci museli mít čistý trestní rejstřík. Budou hlídkovat nonstop 24 hodin a střídat se budou v osmihodinových službách po čtyřech členech. Nosí reflexní vesty a náčelník městské policie Slavomír Pavelčák potvrdil, že postupně budou vybaveni pouty, obušky a vysílačkami. Město letos vyčlenilo na tento projekt 67 tisíc eur. Členové ROH budou pobírat plat ve výši 300 eur měsíčně.

"Lidé je znají, protože členové ROH žijí na Luníku IX a vědí, kde jsou problematická místa," uvedl primátor Košic.

Starosta Luníku IX Ladislav Šaňa požádal členy ROH, aby odhalovali ty, kteří vyhazují odpad přímo z oken paneláků. "Při odhalení je vzhledem k jejich tíživé finanční situaci nebudu pokutovat, ale trest si budou muset opracovat," uvedl Šaňa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám