Hlavní obsah

Skuteční agenti Bondové jsou velmi staří pánové

– LONDÝN
Novinky, pst

Britští špióni neodcházejí do důchodu. Neznamená to, že by všichni před 65. rokem života umřeli, nebo naopak byli nesmrtelní jako filmový hrdina 007. Jen vedení tajné služby navzdory zákonům žádá podle agentury AP své veterány, aby zůstali ve službě, třebaže mají nárok na penzi. Zároveň musí žádat o výjimku ze zákona. Ve státní službě se hranice 65 let dodržuje.

Článek

Šéf tajné služby MI6 John Scarlett žádosti o udělování výjimek zdůvodnil při slyšení před členy parlamentu potřebou využívat znalosti a dovednosti veteránů. Podle médií jeho snaha odpovídá názvu jedné z bondovek: Dnes neumírej (Die Another Day).

"Potřebujeme zkušenost. Důchodový věk jako hlavní mechanismus pro obměňování míst ve vedení není ideální,“ řekl Scarlett na uzavřeném zasedání výboru pro tajné služby a bezpečnost. Má to však háček, Bondové by museli skončit za stolem, v terénu mohou zůstat jen mladí a zdatní.

Britská tajná služba má podle neoficiálních údajů přibližně 2000 zaměstnanců. Podobně jako jiné tajné služby prošla po skončení 2. světové války redukční dietou. S odchodem veteránů a nedostatkem zkušených agentů v poli se pak musela vyrovnat po 11. září 2001.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám