Hlavní obsah

Šrotovné bude na Slovensku 1000 nebo 2000 euro

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Pokud prodejce automobilů nabídne zákazníkovi slevu ve výši 500 euro, stát přidá šrotovné ve výši 1500 euro. Pokud prodejce slevu nenabídne, stát na koupi nového auta přispěje částkou 1000 euro. Rozhodla o tom slovenská vláda na svém středečním zasedání.

Článek

Za sešrotování staršího automobilu tak mohou Slováci získat až 2000 euro, což v případě levnějších modelů představuje slevu až 29 procent. "Mělo by to fungovat. Vsadili jsme na soutěživost prodejců automobilů," uvedl ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek.

Stát přispěje na koupi automobilu v maximální ceně do 25000 euro s DPH. Vláda premiéra Roberta Fica původně zvažovala, že maximální cenu auta určí na 15 000 euro. Částka byla zvýšena, aby šrotovné pomohlo automobilkám Volkswagen, Kia Motors a PSA Peugeot Citroen, které produkují automobily také na Slovensku.

Šrotovné bude vypláceno pouze v případě likvidace vozů starších deseti let, které byly na Slovensku zaregistrované do 31. prosince 2008, aby se zabránilo spekulacím se starými auty.

"Občan odevzdá vozidlo na sešrotování, vydají mu o tom doklad. Vozidlo se následně vyřadí z evidence. Občan přijde k prodejci automobilů, který mu vystaví fakturu se slevou. Prodejce si pak uplatní šrotovné na ministerstvu hospodářství," dodal Jahnátek. Pro podporu prodeje automobilů už zavedlo šrotovné například Německo, Francie a Rakousko.

Reklama

Související témata:

Související články

V Česku se rozhořel spor o šrotovné

V Česku vypukl ostrý spor o to, zda se přidat k těm západoevropským zemím, které vyplácejí prémie majitelům aut, kteří se zbaví starých vozů a zakoupí nové,...

Výběr článků

Načítám