Hlavní obsah

VIDEO: Australané natočili průlet planetky těsně kolem Země

Novinky, Alžběta Trousilová, ABC News
Aktualizováno

Kolem planety Země v pondělí odpoledne středoevropského času proletěla třicetimetrová planetka 2009 DD45. Hvězdárna v australském hlavním městě Canberra ji zachytila zhruba ve tři hodiny odpoledne středoevropského času. Tehdy byla Zemi nejblíže, zhruba 63 500 kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ve chvíli, kdy Zemi míjela nejtěsněji, se asteroid nacházel nad Tichým oceánem západně od Tahiti. Dobře ji proto neviděl téměř nikdo. Částečně ji mohli pozorovat právě lidé v Austrálii a Japonsku. Takto malý objekt je pozorovatelný pouze dalekohledem.

Planetku objevil před několika dny astronom Rob McNaught z observatoře v australském Siding Sping. Pojmenoval ji 2009 DD45. Observatoř ji našla asi 1,5 miliónu kilometrů od Země a zjistila, že se rychle přibližuje.

Počítačová animace průletu planetky DD45 okolo ZeměAutor: PLANETARY SOCIETY, INDIA

Velikost mezi 30 a 50 metry měl i tzv. tunguzský meteorit, který dopadl na Zemi v roce 1908. Těleso tehdy explodovalo v atmosféře.

Podle Pavla Příhody z pražského planetária by tato planetka, pokud by spadla na zemský povrch, mohla způsobit kráter o velikosti několik desítek metrů. "Záleží na složení, železná by způsobila kráter větší, pokud by byla kamenná, zřejmě by se rozpadla ještě v atmosféře," řekl Novinkám Příhoda.

Ačkoliv vzdálenost 60 000 kilometrů je z hlediska vesmíru velmi malá, není to nejtěsnější průlet. V roce 2004 minula Zemi planetka 2004FU162, která proletěla jen 6500 kilometrů od Země.

Planetka by při dopadu na Zem způsobila atomový výbuch. Zdroj: Stream.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám