Hlavní obsah

Tibetský mnich se v Číně zapálil a policejní kulka ho zabila

– ABA

Tibetský mnich v jihočínském městě Aba se během protestů proti vládě Pekingu pokusil upálit. Muž se polil petrolejem a zapálil. Krátce nato upadl do bězvědomí. Podle svědků jej následně usmrtila kulka jednoho z policistů.

Článek

Státní agentura Nová Čína naopak uvedla, že mnich se zapálil, pak byl uhašen a se zraněními převezen do nemocnice. Tvrzení členů protestujícího davu a dalších svědků jsou však protichůdná. Podle nich hořícího muže střelil policista ze služební zbraně.

Demonstrace vypukly poté, co se přes tisíc tibetských mnichů shromáždilo v chrámu, aby oslavilo třetí den tibetského nového roku. Shromáždění už dříve úřady zakázaly.

Krátce po incidentu se Aba naplnila strážníky. „Na ulicích je spousta policistů a všichni mají zbraně,“ popsal situaci jeden ze zaměstnanců místní čajovny.

Čínské úřady už zakázaly do oblasti přístup. Příští měsíc Tibeťané budou slavit 50. výročí odchodu dalajlámy do exilu a Peking si chce být jist, že nevypuknou velké nepokoje, jako tomu bylo loni. Čína považuje Tibet za své území, Tibeťané však proti jejich nárokům dlouhodobě protestují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám